Безпристрастността на съдия Вероника Имова от ВСС по случая "Полфрийман" е подложена под съмнениеот публикация в сайта "Свободна Европа". Причината, според автора, е, че магистратът живее на семейни начала с Пеню Грозев, адвокат на близките на убития Андрей Монов. Имова трябвало да уведоми Комисията и да си поиска отвод по делото, но това  не се е случило. 

Твърденията излизат след като в последните две седмици обществото е разделено на две заради предсрочното условно освобождаване на австралиец Джок Полфрийман. Той излезе 8 години по-рано от затвора, където излежаваше 20-годишна присъда за убийството на 20-годишния Андрей Монов. Решението на магистратите надигна вълна от недоволство, като политици, адвокати и магистратите кръстосаха шпаги има ли основание за освобождаването на Полфрийман. Делото е в ръцете на върховните магистрати, които да решат съдбата на австралиеца.

"От декларацията на Имова, публикувана на интернет страницата на Народното събрание, става ясно, че тя живее във "фактическо съжителство" с адвокат Грозев", пише "Свободна Европа" поадрес на Имова. Съдията е критикувана, че не си е направила отвод по делото и не е съобщила на съвета за обстоятелствата.

 

В ответна реакция Вероника Имова подчертава, че е недостойно да се месят в личния й живот, а нейният партньор отдавна не е адвокат и е защитавал Монови преди 11 години на първа инстанция. Тя свързва публикацията с това, че е защитила принципна теза, според която независимостта на съдиите не е тяхна лична привилегия. 

"С бащата на моята дъщеря сме разведени отдавна. От години той не упражнява адвокатска професия. А когато, преди 11 години, е бил адвокат по въпросното дело в първата инстанция пред Софийския градски съд, той е представлявал като повереник семейството на убитото момче само в няколко съдебни заседания, след което родителите са се отказали от неговата защита. Като повереник на пострадалото семейство във всичките три инстанции - Софийски градски съд, Апелативен съд - София и Върховния касационен съд, са участвали други, предпочетени от родителите на жертвата адвокати. Този факт може да се провери в кориците на делото и всичко останало е съзнателно прокарвана невярна информация с цел манипулация по развитието на случая "Полфийман", казва Имова

Цялата й позиция бе публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет.