От една седмица цари истерия със случая "Полфрийман". От гледна точка на правото - един осъден беше предсрочно условно освободен. Това коментира пред БНТ съдия Капка Костова от Съюза на съдиите в България.

"Това означава, че след като осъденият е изтърпял 13,5 години от 20-годишната си присъда. Освободен е за остатъка от 6,5 години. Ако извърши друго престъпление, ще изтърпи и тези 6,5 години. Това не е помилване, амнистия или оправдаване", обясни магистратът.

Костова каза още, че постановеното условно освобождаване не е прецедент, както и че не са направени произволни изводи от страна на съда.

От 18 ч. днес в столицата пък ще се проведе протест с искане за връщане на австралиеца в затвора и търсене на отговорност от съдебния състав, постановил освобождаването му.

За първи път в него ще се включи и семейството на убития Андрей Монов. Родителите на студента внесоха жалба в прокуратурата с искане за възобновяване на делото срещу убиеца на сина им, а главният прокурор Сотир Цацаров поиска Върховният касационен съд да се заеме отново с предсрочното освобождаване.

Вчера върховните съдии върнаха делото в градския съд, тъй като осъденият не е бил уведомен за искането. След попълване на пропуска, делото отново ще отиде при върховните съдии.

Междувременно Съюзът на съдиите, оглавяван от постановилия освобождаването Калин Калпакчиев, призова членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да подадат оставка. Според съсловната организация с позицията си по казуса "Полфрийман", кадровиците са нарушили независимостта на съдебната власт.