Софийският градски съд (СГС) отказа да наложи постоянен арест на обвинителя от Върховната касационна прокуратура Георги Асенов и разпореди той незабавно да бъде освободен без никаква мярка за неотклонение.

Той е обвинен в хулиганство и унищожаване на чуждо имущество заради инцидент в болница в Плевен, разиграл се в събота. От държавното обвинение уточниха, че магистратът се e държал арогантно, след като не бил допуснат до медицинското заведение, ударил със служебната си карта по лицето охранител в болница и счупил телефона на друг, съобщи правният сайт "Лекс". Лично главният прокурор се възмути от поведението му.

Днес Софийската градска прокуратура поиска от съда да му наложи постоянен арест.

Основният свидетел - балдъзата

Преди да изслуша страните, съдия Емил Дечев уважи искането на защитата да бъде разпитана Албена Ангелова, която е била свидетел на инцидента в болницата. Разпитът ѝ беше допуснат от съда с мотив, че въпреки настояването на адвокатите на прокурора, вече трети ден от държавното обвинение не взели показания от нея.

Ангелова е балдъза на прокурор Георги Асенов. Тя описа случилото се на 4 юли по следния начин - сестра ѝ Искра Асенова (съпруга на Георги) ѝ се обадила в събота, за да я информира, че състоянието на баща им се влошило - получил кръвоизлив в окото. Тъй като бил почивен ден, трудно намерили лекар. В крайна сметка открили доц. Иванчева в болницата в Плевен. Тя казала, че трябва да бъде приет за лечение.

Но ги предупредила - нямало как да му бъде осигурена храна, защото пациентът е спешен случай и не е предвиден в дажбите, освен това им казала, че в стаите е много топло, а той не бива да стои на висока температура, защото състоянието му може още да се влоши.

Затова Асенови заедно с бащата отишли първо да го нахранят, да му приготвят ядене и за престоя в болницата, да му вземат лични вещи, както и да му осигурят лекарствата, които редовно пиел, тъй като бил със стент, страдал от кардиологични заболявания, бил изкарал и инфаркт. Носели и вентилатор.

Междувременно към тях се присъединила и Албена Ангелова и четиримата заедно отново се върнали в болницата, за да приемат бащата. Но на входа ги спрял охранител и казал, че може да влязат само пациентът и един придружител. Те го помолили да не е един, защото багажът бил много и нямало как да бъде пренесен от сам човек. Но охраната не ги пуснала. Тогава Георги Асенов отишъл до колата, взел служебната си карта, показал я на гарда и му казал, че влизат като отговорността ще я носи той.

Качили се на етажа на очното отделение, където си посрещнала медицинска сестра. Тя им показала стаята, но в този момент зад тях се чул разговор на висок глас. Оказало се, че идват четирима охранители като единият се обърнал към тях с думите: "Това ли са наглите тарикати". Те започнали да бутат прокурора и семейството му. Обвинителят отново показал картата си, но един от охраната му казал, че ще я вземе "и ще му я завре отзад". Ситуацията ескалирала, а гард извадил телефон и започнал да снима, стана ясно от думите на Албена Ангелова. Тя била бутана, удряна, съборена на земята. Сестра ѝ се скрила в стаята с болния си баща, а прокурорът също пострадал.

Ангелова заяви, че не е видяла Асенов да дърпа телефон от ръката на охраната и да го чупи. Видяла друго - как един от пазачите си слага капака на телефона и чула как казва, че нищо му няма, само е одраскан.

Албена Ангелова успяла да отиде в стаята на баща си и от там се обадила на 112. Дошли полицаи и те успели да успокоят нещата.

Тя си извадила медицинско за получените наранявания по ръцете и единия крак. Георги Асенов също имал медицинско.

Полицаите го посъветвали да подаде жалба, но той отказал, защото искал да се погрижи за близките си, стана ясно още на днешното заседание.

Колегите настояват: В ареста!

Наблюдаващият прокурор от СГП Иван Кадев обаче заяви, че колегата му от ВКП трябва да бъде задържан за постоянно, защото са налице всички законови предпоставки за това - обосновано предположение за извършване на хулиганство и опасност да извърши ново престъпление.

По думите на Кадев хулиганството било извършено с изключителна дързост, а за това има множество свидетелски показания. Той цитира имена на охранители и на медицинска сестра. Според представителя на СГП има и достатъчно данни да се предположи, че Георги Асенов е извършил и другото престъпление, в което е обвинен, а именно унищожаване на чужда движима вещ. Става дума за телефона на охранителя Станимир Димитров.

За да обоснове опасността от извършване на ново престъпление, Иван Кадев се позова на свидетелските показания на зам.-шефа на окръжната покуратура в Плевен Николай Пачевски и на шефа на ОДМВР-Плевен Веселин Вътов. Двамата получили обаждане от Асенов заради инцидента, като прокурор Кадев разтълкува обажданията като "неуспешен опит обвиняемият да потърси контакти с лица, които имат влияние в средите на прокуратурата и МВР".

Освен това, добави Кадев, прокурорът от ВКП се опитал да въздейства върху други свидетели чрез реплики, които били приети за заплашителни.

Един от тях твърди, че Георги Асенов се бил легитимирал по "самоуверен начин, приближавайки се максимално близо до него и удряйки картата в лицето му с думите: "Знаете ли кой съм аз, бе. Ще видите какво ще ви се случи. Изчезвайте от тук".

Кадев заяви, че колегата му от ВКП и друг път се е държал агресивно. Той цитира докладни от полицаи, част от които от деня на инцидента, в които се описва такова поведение.

Затова представителят на СГП направи извода, че с тези си действия Георги Асенов би попречил на провеждането на обективно разследване. "Реалната опасност се извлича от това, че той е с особено качество - магистрат, който е подходил самоуверено към случая, подценявайки етичните стандарти като скандализирал с поведението си свидетелите. Обвиняемият е проявил пренебрежителното отношение към общоприетите норми на поведение и особено когато подобно поведение се извършва на публично място", заключи Иван Кадев.

Защитата

Адвокатите на Георги Асенов обаче поискаха съдът да не му налага постоянен арест. Те заявиха, че "прокуратурата до момента води досъдебното производство напълно едностранно, което е в нарушение на НПК".

"Събират се доказателства само в една насока, която се твърди от охранителите, без дори да се положат усилия за разпит на всички лица, които са присъствали и без дори да бъдат положени усилия да се установи тяхната самоличност. В момента изтичат почти 72 часа, а от обвинението не си мръднаха пръста изобщо. Това изобщо не е случайно. Доказателствата се събират целенасочено, за да не попаднат гласни такива, които ще покажат действителните факти и обстоятелства", каза адвокат Борислав Блажев.

А тези, които събира, заяви той, са абсурдни. И даде следния пример - прокуратурата твърди, че размахвайки картата си, Георги Асенов ударил охранителя Пелов в лицето. Но самият гард въобще не казва да е имало удар. "Никъде този свидетел не казва, че Георги Асенов е извадил картата и е започнал да го удря", посочи Блажев.

Снимка: Булфото

По думите му прокуратурата е направила грешка като е разпитала медицинската сестра, защото колкото и лаконична да била тя в показанията си, все пак казва, че "една жена беше паднала на земята", а медсестрата толкова се уплашила от случая, че се скрила в стаята с тъста на Георги Асенов, за да не бъде бит и възрастният човек.

"Четирима души с вид на мутри от 90-те години, които визуално и ръстово очевидно са всявали страх и клиентът ни се е позовал на служебното си положение, за да ги спре. Не само Асенов, а всеки би го направил - друг прокурор или полицай", каза още Блажев.

По думите му доказателствата са нагласени, защото ако охранителите разкажат точно какво се е случило, ще трябва да уличат себе си в престъпление.

Адвокатът добави, че в показанията си свидетелят Станимир Димитров твърди, че купил "счупения" телефон за 1800 лева втора употреба. Но по делото била изготвена експертиза, според която същият този телефон, но нов, струва 1299 лева. Освен това, добави Блажев, от показанията на свидетелите става ясно, че телефонът паднал, но бил вдигнат и след това от него били теглени три клипа със случилото се в болницата. Това означава, че той е работил, каза Блажев. И допълни, че апаратът е бил предаден на полицията без СИМ-карта, което говори, че са извършени манипулации по него - отварян е, правени са механични действия, т.е. не е бил предаден в състоянието, в което е бил непосредствено след инцидента.

Защитата изтъкна, че само преди няколко седмици е било изготвено етично становище във връзка с конкурса за повишаване във ВКП, според което обвиняемият притежава високи професионални и нравствени качества.

Прокурор на мястото на обвиняем

А самият Георги Асенов заяви, че му е трудно да е на мястото на обвиняемия, което било "абсолютно незаслужено". Той поясни, че действително е звънял на колегите си в Плевен, но за да им каже, че е бит.

Снимка: Булфото

"Един обикновен житейски случай се интерпретира от прокуратурата по начин, недопустим за мен, а самият аз от жертва на насилствени действия съм превърнат в обвиняемо лице. За мен е изключително унизително мястото, на което се намирам, не просто като прокурор, а като обикновен човек, защото единственото, което направих, беше желанието да защитя близките и себе си от четирима агресивни охранители. Виждате мен, съпругата ми, сестра ѝ. Няма да говоря за тъста ми, който е на 74 години, в тежко състояние - изправени срещу шестима души. Сами може да си направите извода. Не съм побойник и скандалджия, просто се уплаших. Опитах се да ги респектирам със служебна карта, но това не стана. Започна една вербална атака, бутане, блъскане, опит за поставяне на белезници и какво ли не. Обадих се на колега и на МВР с една цел - максимално бързо да дойде полиция, за да ни спаси, защото не знам какво щеше да се случи. Полицията дойде и ги отстрани, не съм имал конфликт, посъветваха ме да подам жалба, казах, че в момента най-важното е да успокоя близките. Не е имало удари с карта, заплахи, нищо", каза Асенов.

И допълни, че сам се е явил в полицията, след като получил обаждане от шефа на ОДМВР-Плевен. Бил е задържан за 24 часа и не е виждал никого, за да се твърди, че този ден има оплакване от негово агресивно поведение спрямо полицай.

Той каза, че изрично му е било отказано да се запознае със събраните доказателства по делото, като добави, че воденото разследване не отговаря на елементарни правила принципи на равнопоставеност.

Според него единственият непредубеден свидетел е медицинската сестра, която казва, че е видяла бутане, блъскане и една жена, паднала на земята.

"Съжалявам, че попаднах в такава ситуация, в която всеки би реагирал. Оставам с впечатлението, че случаят се използва по нелеп начин, за да бъда очернен аз, доброто ми име и репутацията, за които съм се борил 28 години. Вече разчитам само на съда, защото за мен, колкото и трудно да ми е, доверието в институцията, в която работя толкова години, е силно разколебано", заяви Асенов.