Районната прокуратура в Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 46-годишния Ивайло Пенов, който нападна и удари уличния търговец на чорапи Митко.

Пенов, който е собственик на заведение в пловдивския артквартал "Капана", е обвинен в причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. 

След преценка на събраната по делото доказателствена съвкупност, наблюдаващият прокурор счита, че следва да се внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Пенов. Становището се аргументира с това, че деянието е с висока степен на обществена опасност - извършено е в центъра на Пловдив пред множество граждани и е хулигански мотивирано.

Освен това Ивайло Пенов го е извършил в изпитателния срок на предходно условно осъждане, което влияе на високата степен на обществена опасност на дееца.

Предстои Районен съд - Пловдив да насрочи заседание по искането на прокуратурата.

46-годишният Ивайло Пенов е бивш адвокат, чиито права са били отнети. Той беше заловен на 29 май в 19,45 часа, след като два дни се е крил от органите на реда. Действията му срещу уличния търговец предизвикаха бурното възмущение след пловдивчани, които се организираха в социалните мрежи и засипаха с мръсни чорапи входа на заведението на Пенов.