Полицаите Любка Гечева и Георги Малински от столичното 6-о Районно управление, за които има данни, че са ескортирали Димитър Любенов преди катастрофата на Околовръстното, при която загина французин, вече са обвиняеми. Това каза градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Двамата служители на реда са обвинени за взет подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за това, че не са оказали помощ при катастрофата.

Срещу Георги Марински са повдигнати три обвинения. Първото е за вземане на подкуп, с предвидено от закона наказание от 3 до 15 години затвор и глоба до 20 000 лева, съобщава БНТ. Той е обвинен и за неизпълнение на служебните задължения по контрол на МПС, за което е предвидено наказание от 1 до 8 години.

Следващото обвинение е за това, че не е помогнал на пострадали при катастрофа, на която е станал свидетел, за което законът предвижда пробация до 6 месеца и глоба от 100лв. до 300лв.

Прокуратурата обяви, че разполага с данни и свидетел, че полицаят е приел сумата от 200 лв. от обвиняемия Любенов, за да не извърши контрол на водача на МПС, след като се е установило, че той е употребил алкохол.

Прокуратурата няма доказателства другият полицай от патрула - Любка Гечева, да е участвала във взимането на подкупа, затова към нея няма предявено такова обвинение.

Тя ще отговаря пред съда за длъжностно престъпление - за неосъществен контрол по пътищата, с което не е осигурила безопасност на другите участници в движението и за това, че не е оказала помощ на място на четирите лица, пострадали при катастрофата.

Двамата полицаи са отстранени от длъжност и вече им е наложена мярка "подписка".