Дрогиран и пиян е бил шофьорът - 39-годишният Димитър Любенов, причинил тежката катастрофа на Околовръстното шосе в София в нощта срещу неделя. Това показват кръвните проби на водача.

Пробата за алкохол е над 1,5 промила, а тази за наркотици е дала положителен резултат за кокаин, обявиха за БНР близки до случая източници.

Един човек загина при тежка катастрофа на Околовръстното шосе в София в ранните часове на 25 септември. Спортен автомобил е блъснала движещия се пред него автомобил и той се е ударил в една от колоните на мост в близост до голям търговски център.

Шофьорът на спортния автомобил, причинил катастрофата, е отказал тест за алкохол и наркотици, но впоследствие му е взета кръвна проба.

Загиналият в катастрофата е френски гражданин.

По случая тече досъдебно производство.

Разпитани са преки очевидци на сблъсъка. Не са установени следи от спирачен път при първоначалния оглед на местопроизшествието, съобщи по-рано заместникът на градския прокурор Десислава Петрова.

Комисар Радослав Начев, заместник-началник на пътна полиция към СДВР, допълни, че водачът, причинил произшествието, е правоспособен. От 2002 го до 2009 г. има пет нарушения на Закона за движение по пътищата, от 2011 г. досега спрямо него са издадени 23 електронни фиша за превишение на скоростните режими.

"Миналата година - на 5 април, автопатрул на отдел "Пътна полиция" спира водача за неизползването на обезопасителен колан по време на движение, като за това деяние те му съставят акт и му връчат шест електронни фиша на стойност 1250 лева, които към настоящия момент не са заплатени от него. Отделно - от месец юни тази година до настоящия момент, спрямо него има издадени още 5 електронни пиша на стойност 700 лв. Към момента незаплатените глоби за нарушения на Закона за движение по пътищата, предимно изразяващи се в превишение на скоростните режими, са на стойност 1950 лв.", каза комисар Радослав Начев.

Прокурор Христо Кръстев заяви, че всички държавни институции следва да си взаимодействат срещу престъпленията на пътя. Той припомни, че прокуратурата е представила идеи за законови промени по линия на транспортните престъпления, като е предложено завишаване на наказанията и отнемане на превозното средство след управление с алкохол или наркотици. Необходимо е да бъдат консолидирани усилията на цялата държава за противодействие на този вид престъпления, допълни прокурор Петров.

Главен инспектор Лъчезар Близнаков от Главна дирекция "Национална полиция" заяви, че "Пътна полиция" не е спирала да си взаимодейства с всички институции да се намалят предпоставките за възникване на пътни произшествия. "След подобни случаи ние сме яростни и неудовлетворени от резултатите и затова с всички сили ще продължим да се борим с подобни водачи", заяви Близнаков. Той допълни, че контролът по пътищата е завишен на максимум и "няма да спираме, докато не отстраним всички такива водачи от пътя", като отчете, че каквото зависи от МВР по тази линия, се прави в пълна степен.