Димитър Любенов, който караше порше с кокаин и 1,73 промила алкохол в кръвта на Околовръстното в София, е причинил смъртта на французина Лорен Пети с умисъл. При катастрофата от 25 септември пострада съпругата му и един мъж, който е леко пострадал.

Днес СГП измени обвинението от "непредпазливост" в "умишлено причиняване на смърт и телесна повреда при пътнотранспортно произшествие", съобщиха от прокуратурата. 

В началния етап от разследването Любенов беше привлечен като обвиняем за това, че около 04,05 ч. на на фаталния ден на Околовръстен път по непредпазливост е убил с кола 64-годишения Лорен Пети и е ранил 62-годишната му жена, както и 46-годишен мъж.

Според доказателства обвиняемият е управлявал колата след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила.

Скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч., а Димитър Любенов не е намалил и не е спрял местопроизшествието.

Според обвинението случаят е особено тежък. Очаква го лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор според Наказателния кодекс.

Димитър Любенов е с мярка за неотклонение "задържане под стража" в срок до 72 часа.

Не е установен политически чадър над Димитър Любенов, причинил тежката катастрофа на Околовръстното шосе в София, заяви по-рано говорителката на прокуратурата Сийка Милева. 

"Съжалявам. Не съм искал да стане така. Извинявам се на семейството ми. Това ми е за първи път", каза Димитър Любенов при влизане в съда на 27 септември. Той се разплака в съдебната зала и заяви, че след катастрофата се е опитал да помогне на пострадалите, но не е успял.

"Вижте, виновен съм, така е, признавам си", каза Любенов пред съда. Той добави, че иска да се грижи за семейството си и помоли съда да прецени каква мярка за неотклонение да му наложи. Любенов обясни, че е бил в шок след катастрофата.