Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Димитър Любенов, който с поршето си на 25 септември предизвика тежката катастрофа на околовръстното в столицата, при която загина френски гражданин, а други двама пострадаха.

Съдия Тони Гетов заяви, че не намира какъвто и да е довод за промяна на мярката, тъй като има достатъчно данни, че Любенов е съпричастен към катастрофата, за която е обвинен и има реална опасност да извърши престъпление.

Заради високата скорост и шофирането след употреба на наркотици Димитър Любенов е обвинен, че действал при евентуален умисъл.

В определението си съдия Гетов се позова на експертиза, от която става ясно, че обвиняемият е употребил едновременно алкохол и кокаин и въпреки че е съзнавал в какво състояние е, се е качил на колата и е карал със 195 км. в час. Освен това няма данни да се е опитал да предотврати инцидента, изобщо не е натиснал спирачката и не е променил траекторията на автомобила. В последните две години е бил многократно наказван за превишена скорост, което показва, че това не е изолиран случай. По делото има данни, че Любенов е можел да види движещата се пред него кола от 400 метра, а спирачният му път би бил 300 метра, което означава, че е можел да направи опит да предотврати инцидента. Съдът не се съгласи и с доводите на защитата, че и полицаите, които евентуално са го ескортирали, носят вина за катастрофата, тъй като той е увеличил многократно скоростта, след като те са спрели да карат след него.

По време на съдебното заседания защитата заяви, че няма достатъчно доказателства, че престъплението е извършено умишлено. Липсват необходимите елементи за подобно обвинение, заяви адв. Ива Борисова. Повдигането на подобни обвинения е само с цел по-висок имидж на прокуратурата, каза Ива Борисова, цитирайки мотивите по делото за смъртта на Милен Цветков.

По думите на Борисова, в нощта на инцидента, Любенов е бил един час в контакт с дринк енд драйв фирма и те са му обяснили, че целенасочено полицията ги спира и бави. Любенов не е искал да кара и е знаел, че не е редно. Тръгнал е съпроводен от патрулка, защото просто е искал да се прибере, посочи Борисова. Според нея истината е свързана с корупцията по пътищата и с неизпълнение на задълженията на органите на реда, заяви защитникът му.

Борисова заяви, че клиентът ѝ вече е дал показания по три производства срещу полицаите, които малко преди катастрофата са го спрели и по думите му - срещу 200 лева, са го ескортирали до Околовръстното шосе. Въпреки това правното му положение е изкуствено утежнено. Той не отрича извършеното от него, смята защитата и предположи, че разследването скоро няма да приключи заради това, че трябва да бъдат направени редица експертизи.

Пред съда през сълзи Любенов заяви, че има тясна връзка със сина си и майка си и и няма как да лъже детето си повече къде е. Мъжът каза, че няма кой да се грижи за възрастната му болна майка, както и за детето му.

Искам да съм близо до майка ми, ще падне зима, самичка е. А и детето ми ще е до мен. Трябва психически да ги подготвя какво ще се случи с мен, къде ще отида, каза Любенов отново през сълзи.

Прокуратурата на свой ред посочи, че личните причини не са от естество, което може да е причина за промяна на мярката.

Мъжът е трябвало да съобрази, че майка му е болна и сам се грижи за детето си, преди да се качи на колата след употреба на алкохол и наркотици, посочи съдия Гетов. Според него срокът на задържане не е дълъг, а разследването върви ритмично.

След решението на съда, пред медиите, Любенов каза, че съжалява, защото е добър човек. Друг път никога не съм лежал в ареста и не съм карал пил, посочи той и допълни, че поради стечение на обстоятелствата се е качил в автомобила си в нощта на инцидента.

Прокуратурата обясни, че все още се очаква комплексна експертиза за инцидента. Предстои и да бъде разпитана пострадалата при инцидента френска гражданка, съпругата на загиналия.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба и протест в пред Апелативен съд - София. В случай на такива заседанието е насрочено за 20 декември.

По-късно днес отново в Софийския градски съд, ще се проведе Разпоредително заседание по друго дела, свързани със смърт на пътя- срещу Георги Семерджиев, който при катастрофа на бул Черни връх уби две млади жени