Басманният районен съд в Москва остави в ареста бившия руски министър Михаил Абизов по обвинение в организиране на престъпна група и присвояване на 4 милиарда рубли (62 милиона долара), предаде ТАСС.

Според решението на съда той е задържан за два месеца и ще остане в следствения изолатор до 25 май. Адвокатите му ще обжалват това решение.

Съдът отказа да освободи бившия министър под гаранция от 1 млрд. рубли или да го остави под домашен арест. В мотивите си съдията посочва, че няма основания действията на Абизов, станали предмет на наказателно разследване, да се смятат за бизнес (търговска дейност).

"Намирайки се на свобода, Абизов ще има значителни възможности да се скрие, да унищожи улики или да оказва натиск върху свидетели", реши съдът.

В ареста със същия срок остават и други двама обвиняеми по делото - президентът на Новосибирската регионална федерация по самбо и генерален директор на компанията "Ру-ком" Николай Степанов и икономическият и финансов директор на акционерно общество "РЕМиС" Галина Фрайденберг.

Обвиняеми по същото дело са още двама бизнесмени - Александър Пелипасов и Максим Русаков. На всички тях им е предявено обвинение за "създаване, ръководство и участие в престъпна група с използване на служебно положение" и "измами в особено големи размери, извършени с използване на служебното положение на организираната група".

Издирва се още един съучастник на Абизов - Сергей Иличов, който към началото на съдебната процедура е бил извън пределите на Русия.

Абизов бе министър по координацията на дейността на отвореното правителство в периода 2012 - 2018 г. и отговаряше за информационните технологии и усилията за увеличаване на прозрачността в работата на правителството.

Неговият адвокат каза пред агенция Интерфакс, че клиентът му категорично отрича обвиненията, които се градят около сделка за продажба на 4 енергийни компании. Според следствието структури на Абизов са ги продали за 4 милиарда рубли (близо 62 милиона долара) при реална стойност 186 млн. рубли (2,9 милиона долара). Според защитата обвиняемите по делото не се признават за виновни и смятат сделката за пазарна.

Руският Следствен комитет смята, че присвоените в резултат на измамите пари изцяло са преведени в чужбина. Така, според следователите, с противоправните си действия съучастниците в това престъпление "са поставили под заплаха устойчивото икономическо развитие и енергийната сигурност на редица региони на страната".

Абизов бе близък сътрудник на руския премиер Дмитрий Медведев, припомня Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че неговият арест може да хвърли петно върху политическото бъдеще на Медведев.