Бившият министър в руското правителство Михаил Абизов е бил арестуван по обвинения за присвояване на 62 милиона долара, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Абизов е обвинен в ръководство на престъпна група, за която се твърди, че е източила 4 милиарда рубли (62 млн. долара по курс към 27 март 2019 г.) от две енергийни компании в Сибир и ги е внесла в банки в чужбина.

Михаил Абизов беше министър по координацията на дейността на отвореното правителство в периода 2012 - 2018 г. и отговаряше за информационните технологии и усилията за увеличаване на прозрачността в работата на правителството.

Обвиненията срещу него са за създаване и ръководство на престъпна група, злоупотреба със служебно положение и измама в големи размери. Адвокатът на Абизов каза пред Интерфакс, че клиентът му категорично отрича обвиненията.

Абизов беше близък сътрудник на бившия руски президент Дмитрий Медведев, който беше държавен глава в периода 2008 - 2012 г., когато ограниченията за последователни мандати накараха Владимир Путин да се премести на премиерския пост. След завръщането на Путин в президентството през 2012 г. Медведев стана министър-председател и постави Абизов на висш пост в кабинета.

Той напусна правителството миналата година, но продължи да бъде негов съветник като член на работна група по въпросите на държавния контрол над публичните разходи.

Според руски медии напоследък Абизов живее в Италия и САЩ и преди ареста си е бил подмамен да се завърне в Русия с покана за тържество за рождения ден на дългогодишен негов колега. Той е бил арестуван веднага след кацането си в Москва с частен самолет.

Настоящите обвинения се отнасят до частния бизнес на Абизов в периода 2011 - 2014 г. Руски следователи обаче са изразили намерение да разследват и дейността му като министър за евентуални престъпления.

Това би могло да има последствия за неговия политически покровител Дмитрий Медведев. Според политически наблюдатели е възможно той да се надява да се завърне на президентския пост след изтичането на настоящия шестгодишен мандат на Путин през 2024 г.

Абизов започва своя бизнес като студент в началото на 90-те години с внос на хранителни продукти от България. В началото на новия век той купува няколко строителни компании, с които създава Група Е4 - един от най-големите частни подизпълнители в руската енергетика.

Според "Форбс" през 2014 г. Абизов е имал активи на стойност 1 милиард долара, но от следващата година изпадна от класацията.

Как реагираха руските медии

На практика всички са убедени, че Михаил Абизов е задържан заради търговски спор, и това е главният политически проблем в събитията. Фактически това означава, че руската власт одобрява правото на силовите структури да се месят в търговски спорове, като повдигат криминални обвинения срещу техни участници. Аналогични проблеми се появиха през февруари във връзка със спор между съсобственици на банка "Восточний", който приключи с арест за Майкъл Калви, шеф на инвестиционния фонд "Беринг Восток" (Baring Vostok), коментира "Комерсант".

"Напоследък виждаме, че (в Русия) някак редовно се образуват дела срещу служители на федерално ниво", заявява пред "Ведомости" юристът Дмитрий Горбунов. Той дава за пример делото срещу бившия министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев, осъден на 8 години затвор за искане на подкуп от 2 милиона долара от изпълнителния директор на "Роснефт" Игор Сечин. Изброява и разследвани регионални министри. Тенденцията сочи, че подобни дела - най-често за корупция, вече не са нещо необичайно, заключава експертът.

"Министър на разкритото правителство" нарича Абизов в заглавие "Известия". По данни на вестника бившият висш служител може да е замесен в "още няколко епизода, разследвани в момента от правоохранителните органи".

Политологът Михаил Виноградов, цитиран в статията, вижда в станалото "сигнал, че недосегаеми няма и в Русия пак става възможно да се арестуват членове на правителството, макар и бивши".

Руският опозиционер Сергей Удалцов е убеден, че корумпираните министри в страната ще стигнат за не една килия в затворите, пише в заглавие "Свободная пресса". Вестникът се позовава на коментар, качен в Туитър от координатора на социалистическото движение "Левий фронт".

В рускоезичното си издание "Форбс" разказва за кариерата на Абизов, напомняйки как Анатолий Чубайс (смятан за баща на приватизацията в Русия, б. р.) довел младия бизнесмен в някогашното дружество монополист "Единна енергийна система" и как премиерът Медведев създал специално за него проекта "Отворено правителство".

Изданието вижда в делото срещу Абизов сериозен удар по позициите на самия Медведев, неговия патрон. "Случаят Абизов задължително ще бъде припомнен в пасиансите сред елитите, преди да бъде избран нов президент" на Русия, прогнозира "Форбс", цитиран от Би Би Си.