Лидерът на ДОСТ и бивш председател на ДПС Лютви Местан ще проведе самостоятелен следствен експеримент на кръстовището на пътя за Маказа, където преди две години стана тежка катастрофа с негово участие, съобщава БНР. Чрез експеримента той иска да докаже невинността си.

В момента политикът е обвиняем за смъртта на 6-месечното бебе, загинало при инцидента. Подсъдим заедно с Местан е и бащата на детето.

След края на продължилото два дни първо заседание на процеса, по време на което Окръжният съд в Кърджали разпита 17 свидетели, Местан посокчи Агенция "Пътна инфраструктура" за един от основните виновници за катастрофата.

Според политика международният път за ГКПП "Маказа" не е обезопасен, а скален скат край разклона за Загорско ограничавал видимостта за водачите.

Местан обвини в лъжесвидетелстване шефа на Пътно управление в Кърджали Иван Гавазов, който също беше разпитван от съда. Той определи твърденията на Гавазов, че по време на катастрофата на разклона е имало начертана стоп-линия като "голяма, дебела лъжа".

Местан твърди, че маркировката е бил поставена в нощта на 15 срещу 16 април 2019 г., а в района са били изсечени високи храсти и треви, които са ограничавали видимостта на кръстовището.