Невинен съм и не разбрах в какво съм обвинен. Обяснение ще дам на по-късен етап. Това заяви пред окръжния съд в Кърджали лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан, който е един от обвинените за причиняване на смъртта на 6-месечно бебе при катастрофа край с. Загорско.

Заседанието по делото стартира днес и ще продължи два дни с разпити на 25 свидетели.

Днес показания трябваше да дадат 12 души, но 4 от свидетелите не се явиха. Двама от тях са изпратили болнични листове. Единият от свидетелите е нередовно призован, защото не бил намерен на посочения от него адрес. Свързали с него по телефона, но той обяснил, че е лекар и в деня на делото е дежурен, затова няма как да дойде.

Другият обвиняем по делото Юсеин Ахмед, баща на загиналото бебе, също заяви, че разбира в какво е обвинен, но ще даде обяснения на по-късен етап.

Заседанието на съда беше прекъснато два пъти още в самото начало. Първо адвокатът на Местан поиска съдът да им осигури бюро и стол, с каквито разполага прокурорът. Мотивите му бяха свързани с противоепидемичните мерки и големия обем материали по делото. Наложи се съдебни служители да донесат бюро и два стола.

Второто прекъсване се наложи, защото майката на загиналото дело почти колабира, докато съдът установяваше самоличността й.

В един момент съдията отстрани Лютви Местан от заседанието, а причина стана размяна на реплики между него и адвоката му Нацко Дойчев.

Няколко пъти преди това председателят на състава Георги Милушев прави забележки на Местан и го предупреждава, че ще го отстрани от заседанието.

"Имам право на комуникация с адвоката си", заяви Местан, докато напускаше залата.

След това Дойчев заяви, че не е в състояние да продължи защитата. Като причина посочи продължаващото над 6 часа заседание и поиска делото да бъде отложено за по-късен час или свидетелят да бъде разпитан на следващия ден, когато отново има насрочено заседание.