"Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е един от основните виновници за катастрофата" - това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който е подсъдим по делото за причиняване на смърт на 6-месечно бебе при инцидента на 14 април 2019 г. Другият обвиняем за пътното произшествие на кръстовище край момчилградското село Загорскопо е бащата на загиналото дете - Юсеин Ахмед, който е шофирал без да обезопаси детското му столче.

Местан заяви това след края на продължилото два дни първо заседание на процеса, по време на което Окръжният съд в Кърджали разпита 17 свидетели.

Според политика международният път за ГКПП "Маказа" не е обезопасен, а скален скат край разклона за Загорско ограничавал видимостта за водачите. 

Местан обвини в лъжесвидетелстване шефа на Пътно управление в Кърджали Иван Гавазов, който също беше разпитван от съда.

"Прокуратурата трябваше да се самосезира и да му образува дело за лъжесвидетелстване. Ако те не го направят, ние ще го направим по частен път", закани се бившият депутат от ДПС, цитиран от "24 часа".

Той определи твърденията на Гавазов, че по време на катастрофата на разклона е имало начертана стоп-линия като "голяма, дебела лъжа".

Местан твърди, че маркировката е бил поставена в нощта на 15 срещу 16 април 2019 г., а в района са били изсечени високи храсти и треви, които са ограничавали видимостта на кръстовището. 

Чрез адвоката си той поиска да бъде направен следствен експеримент, който да установи на място каква е била видимостта му по посоката, от която е идвал другият автомобил.

Беше отправено и искане съдът да разпореди районът да не бъде компрометиран. Малко преди това шефът на Пътното поиска от магистратите разрешение да премахне от кръстовището инертни материали, депонирани от неизвестни хора в района през февруари тази година. Според Местан в района няма инертни материали.

Съдът не уважи искането на политика и защитника му с мотив, че е направено в нарушение на реда на процеса и е свързано с експертизи, които все още не са приети.

Следващото заседание беше насрочено за 5 юли. На него ще бъдат разпитани останалите свидетели и ще бъдат изслушани вещите лица и техните заключения по автотехническата и втората комплексна медицинска и автотехническа експертиза.

На вчерашното заседание Лютви Местан беше изгонен от залата заради недопустимо поведение - той обвини съдебния състав в преднамереност, а прокуратурата - в подмяна на факти.