Лидерът на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев е осъден на 5 месеца затвор с 3 години изпитателен срок заради нападение над журналисти, разкри самият той пред БНР.

"Преди минути Видинският съд ме осъди на 5 месеца затвор, 3 години изпитателен срок, защото през 2019 година защитих съпругата си и себе си от нападението на три мутри, които в продължение на три дни тормозеха семейството ми, представяйки се за журналисти. Разбира се, ще обжалвам", заяви Георгиев. Той визира стълкновението си с репортери от "Канал 3", който впоследствие се преименува на "Novanews".

Сдружението на Георги Георгиев, който е бивш член на ГЕРБ-Видин, организира в сряда пред парламента протест под наслов "Да на промяната, не на подмяната". "По време на летните протести БОЕЦ отстояваше искания, за които години наред сме се борили, но виждаме, че след изборите има отстъпление по тях - ГЕРБ, ДПС и БСП, т.нар. чугунено мнозинство, няма да позволи да се случат реформите в съдебната система и в Изборния кодекс. Това стана ясно само за няколко дни - при гласуването в НС за изслушването на главния прокурор Иван Гешев и при гласуването за електронен вот при промяна на Изборния кодекс".

По думите му тежките реформи не могат да се случат сега, защото "все още е тежка мощта на статуквото". Според Георгиев няма да може да се състави правителство от партиите в 45-ото Народно събрание и ще се върви към предсрочни избори.