Точно в 7,00 часа тази сутрин председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова заедно с активисти и участници в протестите започна акция "Събуди се, ЦИК, за машините!".

Това се случи в пред сградата на ЦИК, където днес от 10 часа трябва да се проведе заседание.

"Настояваме референдумът и предсрочните парламентарни избори да бъдат произведени чрез машинно гласуване, както е записано в Изборния кодекс, като ние подкрепяме и машинното, и дистанционното електронно гласуване", каза Манолова в понеделник пред президентството, докато внасяше апела си към Румен Радев да инициира референдум заедно с предсрочните избори.

"За последен път се обръщаме към Борисов със 7 представители в ЦИК, към Нинова с 6 представители в ЦИК, към Карадайъ с двама представители в ЦИК, към "Обединени патриоти", "Демократична България" и "Воля", които има по един представител. Незабавно да внесат процедурата за обществена поръчка за закупуване или наемане машини за гласуване", категорична бе Манолова като даде ултиматум на ЦИК до края на деня в понеделник да се обяви обществената поръчка, която е подготвена, но не се публикува.

Манолова подчерта, че в противен случай няма да има честни избори и държавата ще се превърне в София-2 - изборите ще се правят от групировките, от мутрите, от подземния свят, както беше в София и в други градове на последните местни избори, за които специално с решение на парламента машинното гласуване беше отменено.

Днес Манолова обяви, че не са допуснати до заседанието на комисията и показа, че вратата е била заключена.

Това е втора подобна акция на "Изправи се.БГ" , преди време те гориха изборни книжа и бюлетини пред ЦИК. 

Малко по-късно днес част от протестиращите на Орлов мост, начело с представители на гражданското сдружение"Боец", дойдоха с шествие пред ЦИК и обявиха, че ще се опитат да влязат всички на заседанието. Вчера сутринта такава блокада имаше в Министерството на правосъдието, като част от новата стратегия за изненадващи акции пред държавни институции. 

Тази сутрин обаче се стигна до словесни атаки между активистите на Манолова и сдружение "Боец", чийто лидер Георги Георгиев говореше с мегафон за изборни измами на ЦИК, който изисква нов Изборен кодекс с граждански контрол. Конфликт все пак беше избегнат, съобщи bTV.

Снимка: bTV

Очаквайте подробности...