Блокадата на сградата на КПКОНПИ е извършена в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите, по начина, по който такива действия бяха предприети досега по отношение на Министерство на правосъдието и на Централната избирателна комисия. Това се казва в становище на КПКОНПИ по повод на блокирането на сградата тази сутрин от граждани, водени от Георги Георгиев, лидер на ГД "Боец".

Сградата бе блокирана за около час. Протестиращите не успяха да влязат в сградата. По този повод, като и по повод отправените искания за влизане в тази сграда на протестиращите и за подаване на оставки, с твърдения, че десетки техни сигнали за корупция са останали "без отговор", Комисията заявява още:

"Ръководството на КПКОНПИ уважава правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не може да приеме ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места. Протестните действия повлияха на нормалната работа и на друга институция с достъп през блокирания вход - Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което също се помещава на пл. "Св. Неделя" № 6.

Извършената незабавна проверка в дирекция "Противодействие на корупцията" показва, че от началото на годината там са постъпили два сигнала за корупция за лица, заемащи висши публични длъжности, подадени от ГД "БОЕЦ". По единия се осъществяват съответни оперативни действия, а по другия проверката е прекратена, тъй като от посочения подател /ГД "БОЕЦ"/ категорично са отрекли авторството на сигнала.

Прием на г-н Георги Георгиев от председателя на КПКОНПИ е отказан не само поради правилата за достъп до сградата и осъществената незаконна блокада на входа й. Основната причина, поради която какъвто и диалог с този гражданин е недопустим, е видна от публикуваните по-долу фотографии, които са публично достъпни в интернет пространството.

Снимки: КПКОНПИ

На снимката Георги Георгиев от ГД "Боец" и премиера Бойко Борисов

Снимка: КПКОНПИ

Едната от припомнените от комисията снимки е на лидера на "Боец" Георги Георгиев с премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя е правена през 2014 г., когато Георгиев е лидер на ГЕРБ във Видин. Негови съпартийци обаче го обвиняват, че липсват пари от партийната каса. Тогава Георгиев застава пред централата на ГЕРБ в София и настоява за среща с Борисов. Именно от този разговор е снимката, която Георгиев сам разпространява тогава с надпис "Винаги ще ви вярвам, Генерале!". Впоследствие обаче Георгиев е сменен като лидер на ГЕРБ във Видин, тогава започва и кариерата му на "опозиционер", като основава движение "Боец".

Цветан Василев и Георги Георгиев

Снимка: КПКОНПИ

Втората снимка е на Георги Георгиев и бившия шеф на КТБ Цветан Василев, който се укрива в Сърбия. Правена е в сръбската столица Белград. Самият Георгиев обяснява, че е искал да разговаря с Василев, за да може БОЕЦ да си състави мнение по фалита на банката. Преди дни Георгиев в интервю за фейсбук активиста Иво Дошев дори каза, че би разговарял и с Васил Божков по същия начин.

Лозан Панов и Георги Георгиев от "Боец"

Снимка: КПКОНПИ

Снимката на Георги Георгиев с председателя на ВКС Лозан Панов е от конференция на неправителствената организация "Правосъдие за всеки" и "Боец". Тя се е провела в София на 17 април 2019 г.  През същата година Панов се среща в кабинета си с Георги Георгиев. 

КПКОНПИ изразява благодарност на служителите на МВР, които не допуснаха нарушения на обществения ред пред сградата днес. Уважение заслужава и трудът на хигиенистите, работещи в Комисията, на чиито труд се дължи почистването на фасадата от хвърляните по време на протеста хранителни продукти."