Украйна рискува да рухне под натиска на Русия без подкрепата на САЩ, бедствие, което може да насърчи Китай и да предизвика нова криза в Източна Азия - това каза японският премиер пред американските законодатели в четвъртък, предаде Ройтерс (Reuters).

В първата от 9 години реч на японски премиер на съвместно заседание на Конгреса на САЩ Фумио Кишида призова американците да не се съмняват в "незаменимата" им роля в световните дела и добави, че Токио е в исторически военeн подем, за да подкрепи своя съюзник.

Искането на президента Джо Байдън за помощ от 60 милиарда долара за Украйна е отложено от седмици, тъй като председателят на камарата на републиканците Майк Джонсън отказва да придвижи въпроса към гласуване - тема, която пося разделение преди президентските избори на 5 ноември, отбеляза Ройтерс.

"Лидерството на Съединените щати е незаменимо. Без подкрепата на САЩ колко време остава преди надеждите на Украйна да рухнат под натиска на Москва? Без присъствието на Съединените щати, колко време остава преди Индо-Тихоокеанският регион да се сблъска с още по-сурови реалности?"

Обръщенията към съвместните заседания на Сената и Камарата на представителите на САЩ обикновено се пазят за най-близките съюзници на САЩ или за големи световни фигури, като обикновено се правят не повече от веднъж или два пъти годишно. Последният, изказал се на такова заседание беше израелският президент Исак Херцог на 19 юли 2023 г.

Кишида е едва вторият японски премиер, който някога е говорил на съвместна среща, след Шиндзо Абе, който го направи на 29 април 2015 г.

Изказванията на Кишида му бяха прекъсвани няколко пъти от овации, особено когато разказваше за годините от детството си, прекарани в Ню Йорк.

Премиерът каза и че светът е в "историческа повратна точка", когато свободата и демокрацията са под заплаха, развиващите се страни притежават по-голяма икономическа мощ, а изменението на климата и бързият напредък в изкуствения интелект нарушават живота на хората.

Китай - "безпрецедентно" предизвикателство

Кишида също така предупреди за ядрената програма на Северна Корея и износа на ракети, подкрепящи войната на Русия в Украйна. Но най-голямото предизвикателство, пред което е изправен светът, идва от Китай, каза той.

"Настоящата външнополитическа позиция и военните действия на Китай представляват безпрецедентно и най-голямото стратегическо предизвикателство не само за мира и сигурността на Япония, но и за мира и стабилността на международната общност като цяло", каза Кишида. "Източна Азия утре може да бъде Украйна днес."

Япония постоянно изразява загриженост във връзка с китайската военна активност близо до нейните острови и съседен Тайван, отбеляза Ройтерс.

"Докато има такова предизвикателство от страна на Китай, нашият ангажимент за поддържане на свободен и отворен международен ред, основан на върховенството на закона, както и на мира, ще бъде определящата ни линия и занапред."

Въпреки дълбоко вкоренените резерви в Япония относно нейното милитаристично минало, Кишида каза, че страната предприема голяма промяна в своята отбранителна позиция, за да подкрепи усилията на САЩ за отблъскване на настоящите заплахи.

"Япония се промени през годините. Ние се трансформирахме от сдържан съюзник, възстановяващ се от опустошенията на Втората световна война, в силен, отдаден съюзник с поглед към света", каза премиерът.

Пацифистката конституция на Япония, приета след поражението й във Втората световна война, й забранява да води война или да поддържа средства за това. Но властимащите през годините се откъснаха от конституционните ограничения и плановете от края на 2022 г. за значително укрепване на армията, може да направят Япония страната с третия най-голям военен бюджет в света през следващите години.

Кишида и Байдън разкриха в сряда планове за военно сътрудничество и проекти, вариращи от ракети до кацане на Луната, укрепвайки своя съюз с поглед към противодействието на Китай и Русия.

"На космическия кораб, наречен "Свобода и демокрация", Япония се гордее, че е ваш спътник. Ние сме на палубата, изпълняваме задача. И сме готови да направим каквото е необходимо", каза Кишида, цитиран от Ройтерс.