Президентът на САЩ Джо Байдън е призовал за мир и стабилност около Тайван по време на проведения днес телефонен разговор с китайския президент Си Цзинпин, съобщи Белият дом след края на разговора, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Байдън е призовал и за спазване на правото и на свободата на корабоплаване в Южнокитайско море, допълва Белият дом.

Същевременно Си Цзинпин е заявил на Байдън, че въпросът за Тайван е непреодолима червена линия в китайско-американските отношения, предаде Синхуа.

"Няма да допуснем да останат без наблюдение сепаратистките дейности, нито външните съглашателства, подкрепящи силите, искащи независимост на Тайван", е казал Си на Байдън.

Китай смята Тайван, автономен остров, в който се произвеждат демократични избори, за част от територията си и наскоро премахна от бюджета си формулировката за "мирно обединение". Тайван силно се противопоставя на китайските претенции за суверенитет и казва, че единствено жителите на острова могат да решават какво да бъде тяхното бъдеще.

Настоящият вицепрезидент на Тайван Уилям Лай, когото Пекин счита за сепаратист, спечели през януари президентските избори и Китай увеличи натиска си срещу Тайван преди встъпването му в длъжност през месец май.

Байдън и Си са разговаряли и за начините, по които да контролират конкуренцията помежду си, да избягват конфликти и да държат отворени каналите за комуникация.

"Силната конкуренция изисква засилена дипломация за управляване на напрежението, преодоляването на погрешни схващания и предотвратяването на нежелани конфликти. И този разговор е един от начините за това", каза анонимен високопоставен американски представител.

Байдън казал още на Си, че ще продължи да взима необходимите решения, за да попречи модерни американски технологии да бъдат използвани по начин, който да компрометира сигурността на САЩ, се казва в изявление на Белия дом.

Си иска Байдън да вдигне ограниченията, които е наложил на износа на някои модерни технологии за Китай.

Китайският лидер е заявил на Байдън, че Пекин няма да стои със скръстени ръце, ако Вашингтон продължава да потиска високотехнологичното развитие на Китай, посочва Синхуа. Си е заявил, че САЩ взимат непрестанни мерки, целящи да потискат икономиката, търговията, науката и технологиите на Китай и че списъкът от санкции срещу китайски компании се удължава все повече и повече.

Същевременно високопоставена представителка на Белия дом заяви, че САЩ са доста обезпокоени от икономическата и индустриалната подкрепа, която Китай оказва на Русия, предаде Франс прес.

"С течение на времето наистина видяхме Китай да предприема действия, за да помага на Русия да възстанови индустриалната база на своята отбрана, компенсирайки по този начин прекъснатите търговски връзки с европейските партньори и подпомагайки доставката на компоненти, които прогресивно може да засилят руския военен капацитет в Украйна, заяви представителката, чието име Франс прес не уточнява.