Руският президент Владимир Путин разчита на нежеланието на европейците да понесат последствията от войната, започната от Русия в Украйна и единството на страните членки трябва да бъде поддържано всеки ден, подчерта върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Жозеп Борел в телефонно интервю за Франс прес.

"Не трябва да забравяме, че Европейският съюз обединява държави с различен подход към Русия", напомни испанският дипломат преди очакваните трудни обсъждания на срещата на министрите на отбраната и тези на външните работи в Прага на 30 и 31 август.

"Страните членки сами упражняват собствената си външна политика. Техните интереси трябва да водят до общи решения и винаги е въпрос на компромис. В случая с правилото за взимане на решения с единодушие, този компромис понякога е непостижим", отбеляза Борел и посочи, че това може да затрудни бъдещото разширяване на ЕС с Украйна и страните от Западните Балкани, друга тема на срещата в чешката столица.

Като пример Борел даде приемането на шестия пакет от санкции, които налагат ембарго върху по-голямата част от руския петрол. То доведе трудни преговори с Унгария и Виктор Орбан, който е заявявал желанието си за отмяна санкциите.

Друга тема на срещата в Прага следващата седмица ще бъде изпращането на тренировъчна мисия за обучение на украински войски, нещо което Великобритания и САЩ вече правят. "Трябва да подкрепим Украйна не само с изпращането на военнотехническа помощ. Владимир Путин не се поддава на натиска. Трябва да го продължим със санкции и да окажем помощ на украинските сили", смята Борел.

"Във войната се наблюдава обрат и украинците са в настъпление. Атаките по руски обекти в Крим имат важно военно и психологическо измерение. Все пак Русия запазва капацитет да отвърне", коментира ръководителят на дипломацията на ЕС, цитиран от БТА.

Той напомни за сериозната загриженост относно ситуацията с украинските ядрени централи и най-вече Запорожката АЕЦ, за обстрелите по която Москва и Киев си разменят взаимни обвинения.

Още един въпрос, който разделя страните членки, ще бъде обсъден в Прага и това е забраната за издаване на туристически визи на руснаци, нещо което Финландия и балтийските държави подкрепят. Според Жозеп Борел "забраната за влизане в Европа на всички руски граждани, независимо от мотива, не е добра идея".

Докато Европа се подготвя за зима без руски газ Борел призова за реформа в ценообразуването на енергията, която в момента се индексира към цените на газа, които се вдигнаха рязко през последните месеци и се отразиха на тези на електричеството. "Най-големият подарък, правен за Путин, е електричеството да се заплаща по газовите цени", коментира върховният представител.