Жозеп Борел, висшият представител на ЕС по въпросите на външните работи, категорично защити доставката на оръжия за Украйна, която е нападната от Русия и напълно изключи опцията Брюксел да е посредник в преговорите. Това каза той в интервю за в. "Франкфуртер Алгемайне".

Той заяви, че не разбира хората, които смятат, че доставките на оръжие допринасят за удължаване на войната.

"Питам тези хора: няма ли значение как ще завърши тази война? Искате ли украинците да паднат на колене, разкъсани на парчета от руснаците? Това ли искате?", каза Борел.

"Вижте, войните завършват с преговори. Но на масата за преговори трябва да се излезе от позиция на силата и сега става дума за това да поставим украинците в такава позиция.", не крие Борел.

Борел изключи възможността ЕС да играе ролята на посредник в тези преговори.

"Руснаците не биха приели това, както и ние не бихме приели Русия като посредник", каза политикът. "Турция се справя доста добре с тази задача. Тя има добри отношения и с двете страни. Разбира се, най-добре би било с това да се заеме Организацията на обединените нации", каза Борел.

Той разкритикува факта, че ЕС зависи от единодушието на държавите членки за много решения.

"Ветото работеше при шест страни членки, но не и днес при 27, а не и утре, когато може би ще има 33 държави. Това е все по-трудно."