В интервю за френския телевизионен канал LCI върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел определи като грешка обещанието към Украйна и Грузия, че ще бъдат приети в НАТО. 

"Има моменти, в които може би е можело да се справим по-добре. Има неща, които обещахме, но не успяхме да изпълним на практика - например обещанието, че Украйна и Грузия ще бъдат част от НАТО. Мисля, че е грешка да се дават обещания, които не могат да бъдат изпълнени", подчерта Борел.

Върховният представител на ЕС признава още, че са били допуснати и грешки, които са объркали изграждането на отношенията с Русия.

"Готов съм да призная, че направихме грешки и че пропуснахме възможности, за да може Русия да се доближи до Запада. Има известно негодувание, което Путин използва", посочи още дипломатът.

И допълни, че все пак осъжда строго военните действия на Руската федерация в Украйна и ги определя като "напълно неоправдана и безпричинна война, която става все по-брутална и напълно неприемлива за цивилизования свят".

"Русия бомбардира безразборно", добавя още той.

Жозеп Борел съобщи и детайли от логистиката на оръжия, платени от Европейския съюз, които в момента се доставят на украинците.

"Там в моите служби работят 200 офицери от цяла Европа. Те са под заповед на френски адмирал. Украйна ни казва от какво има нужда. И държавите членки виждат оборудването, което могат да предоставят. Имаме структура, която централизира търсенето и предлагането", посочи върховният представител на ЕС.

А на въпрос дали Владимир Путин може да бъде съден пред Международния наказателен съд в Хага, Борел отговори, че такава хипотеза съществува. 

"Отношенията с Русия ще бъдат коренно различни след случилото се", подчерта още дипломатът.