Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, който преди време призова за военна победа над Русия, заяви, че е необходимо да се преговаря с Москва и се съгласи с твърдението на френския президент, че Русия "не трябва да бъде унижавана".

"Това не го казва само Еманюел Макрон. Този израз отразява реалността: Русия ще продължи да съществува и след мирните преговори и ще е необходимо ясно да определим как възнамеряваме да съжителстваме с нея. Това съжителство ще бъде много трудно след това, което Русия направи в Украйна. Това нахлуване, тази агресия, това унищожение на Украйна - всички го виждаме всяка вечер по телевизията, а аз самият го видях на място. Но ние все още трябва да се опитваме да съжителстваме с руснаците на този континент", казва пред Борел пред "Журнал дьо Диманш".

Той също така отбелязва, че "трябва да продължим да разговаряме с Русия".

В същото време целите на ЕС в Украйна са да се върне към позицията от 24 февруари, каза Борел. Тоест Русия трябва да се оттегли от всички наскоро завзети територии. Той призова за предоставяне на повече оръжия на Украйна. Според него всички войни завършват с мир, а Украйна трябва да подходи към преговорите "от позицията на силата".

Според Борел винаги има риск европейците да се разделят по отношение на военните цели на Украйна между много агресивното отношение на балтийските държави и Полша и по-премереното говорене на Франция, Германия и Италия. "Но от началото на войната никога не съм виждал Европейския съюз толкова единен в помощта си за Украйна", подчертава той.

Европейската военна помощ трябва да достигне до украинските сили възможно най-скоро, защото те не водят война с банкноти, а с оръжия, които им позволяват да се противопоставят на руската агресия.

"Продължавам да твърдя, че не съм поддръжник на войната. Европейският съюз трябва да подкрепя Украйна, но и да стъпи на собствените си крака. За първи път успяхме да въоръжим една страна във война, но трябва да сме активни и на дипломатическия фронт. Това не е несъвместимо. За танго са нужни двама, а тъй като руснаците не отговарят на призивите за преговори, дипломацията остава в чакалнята. Но рано или късно пред руснаците ще възникне въпросът дали искат да спрат, за да постигнат някакъв резултат и при какви условия", казва Борел.

Целта на европейците е да помогнат на Украйна да си върне териториите, които е загубила от началото на войната и Борел смята това за разумно.

На този етап е трудно да се направи пълна оценка на въведените срещу Москва санкции, но въздействието им вече се усеща. Например производството на автомобили в Русия е в процес на свободно падане и заводите се затварят един след друг. Руската гражданска авиация също изпитва големи затруднения с полетите на своите самолети поради липсата на резервни части. Обменният курс на рублата е най-висок, но тя не е конвертируема. Отказът от закупуване на руски петрол също крие риск от повишаване на цените, но в крайна сметка този финансов неочакван ефект би трябвало да бъде значително намален, смята ръководителят на европейската дипломация.

Относно перспективите на Киев да получи статут на кандидат за член на ЕС върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност казва:

"Украйна, със своите ценности, култура и история, се подготвяше да се присъедини към Европа чрез реформи още преди конфликта с Русия... В Солун обещахме на Западните Балкани европейско бъдеще. Някои от тях ще успеят да получат статут на кандидати, а други - не. Какво ако направим същото за Украйна?".