Чрез новите правила заповедите за въздържане от насилие, за защита и за отстраняване от дома на жертвата, издадени в държава членка, могат да се признават бързо и лесно в целия ЕС чрез обикновено сертифициране, съобщи офисът на еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова, предаде БТА.

"Сега правата на жертвите на насилие ще бъдат гарантирани и извън страната им, където и да се намират в Европа. В ЕС приблизително всяка пета жена е подложена на насилие в даден момент от живота си и за съжаление насилникът най-често е близък човек, например партньорът", заяви Вера Юрова, комисар на ЕС по правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

Хората, претърпели домашно насилие, вече ще могат да се чувстват сигурни при пътуване извън собствената си страна, като просто прехвърлят заповедта, която ги защитава от извършителя.

Преди жертвите трябваше да преминават през сложни процедури, за да може защитата им да бъде призната в други държави членки на ЕС, и трябваше да започват различна процедура за сертифициране във всяка държава.

Понастоящем тези заповеди за защита ще бъдат лесно признавани във всяка държава членка на ЕС, което означава, че гражданин, който е претърпял насилие, може да пътува, без да се налага да минава през тежки процедури.

Всяка трета жена в ЕС е била подложена на насилие - физическо или сексуално, сочат резултатите от изследване на Агенцията за основните права (АОП) - правозащитното ведомство на ЕС. 22% от жените са били насилвани физически или сексуално от техния партньор. 5% от жените са били изнасилени.

Една от всеки четири българки съобщава за насилие, упражнявано редовно срещу нея.

Една трета от жените по света са обект на физическо или на психическо насилие от страна на техните партньори, а една четвърт от всички деца по света са били физически малтретирани, показа изследване на ООН. Всяко пето момиче в света е жертва на сексуално насилие.

България е на трето място в Европа по насилие в училище, според проучване на Европейската мрежа срещу детското агресивно поведение.