Втори пожар избухна в реактор №4, но бе загасен за половин час. Над трети блок на централата се извива стълб бял дим. Компанията-оператор на централата "Токио електрик пауър" (ТЕПКО) съобщи, че изяснява причините за пушека.

Нивото на радиация, измерено на входа на АЕЦ "Фукушима 1" към 01.00 часа по Гринуич е било силно увеличено, след което е спаднало, съобщи на пресконференция секретарят на японското правителство Юкио Едано, цитиран от информационните агенции.
През нощта бе наредено да се евакуират работниците, които поливат реакторите с вода. 50 души останаха в централата, като рискуваха живота си и предизвикаха възхищението на света.
Вчера американски експерти заявиха пред Ройтерс, че усилията за охлаждане на реакторите нямат шанс, ако работниците бъдат изтеглени.
По-късно бе съобщено за падане на нивата на радиация и работниците бяха върнати.

Ройтерс съобщи, че има цезий и йод в чешмяната вода във Фукушима, но няма опасност за здравето.

Температурата в авариралия втори реактор вече се е стабилизирала и налягането е спаднало, предаде агенцията, като се позова на ТЕПКО. Първите три реактора на централата се охлаждат с морска вода, след като охладителните им системи излязоха от строя.
Най-голямата японска електрическа компания призна, че не е сигурна какво се случва във втори реактор.

Планирана е операция на японските сили за самоотбраната за поливане с вода от хеликоптер на претърпелия авария 3-ти реактор, за да бъдат охладени горивните пръти, предаде държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.
Овладяването на ситуацията в трети реактор е топ приоритет, обяви ТЕПКО.

Стана ясно, че се покачва температурата на реактори № 5 и № 6, които бяха изключени по време на експлозията и досега не предизвикваха безпокойство. Сега се работи по активното им охлаждане.
Тези мерки се взимат, за да не се допусне там да се създаде ситуация, подобна на тази в четвърти реактор, каза Юкио Едано.

За охлаждане на авариралите реактори може да бъде необходима помощ от американската армия, заяви още той.
Според Блумбърг обаче има риск от повреда на активната зона на реактори 1 и 2. Говорител на ТЕПКО е заявил, че 70% от горивните пръти в реактор №1 са повредени, както и една трета във втори реактор.

Вчера имаше пожар в басейна за отработено ядрено гориво в четвърти реактор, което доведе до изтичане на радиация директно в атмосферата.
Японските власти смятат, че не може да възникне неконтролируема верижна реакция в басейна за отработени ядрени горивни пръти в четвърти енергоблок, заяви още Едано, цитиран от ИТАР-ТАСС и "Фокус".

Междувременно ново силно земетресение с магнитуд 6 разлюля днес по обяд местно време Токио, където сградите се люляха продължително, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА.
Епицентърът се намира източно от Токио, на дълбочина 10 километра.
Не е обявена опасност от цунами.

Последна актуализация в 11.30 ч.