Японският енергиен оператор "Токио електрик пауър" (ТЕПКО) може да направи това през две дупки в стената на постройката, където е поставен реакторът. Те са по 8 кв. м и се образуваха при взрив.

След взривовете през последните дни в реактори 1 и 3 на АЕЦ "Фукушима 1"  днес избухна експлозия и във 2-ри. Горя и 4-и реактор, но пожарът бе потушен.

Наличието на дупки във външната обшивка на четвърти реактор на АЕЦ "Фукушима 1" означава, че употребеното ядрено гориво е изложено на пряк досег с атмосферата.
Според някои информации басейнът с отработено ядрено гориво, намиращ се до избухналия вчера четвърти блок на АЕЦ Фукушима, вероятно кипи и нивото на водата, която покрива касетките, намалява.

ТЕПКО от дни се опитва да предотврати разтапяне на няколко реактора в 40-годишнината АЕЦ “Фукушима-1“ на 240 км северно от Токио.

Компанията призна, че не може да поддържа температурата и равнището на водата в басейна за съхраняване на употребеното в реактора гориво на необходимото равнище, предаде ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

Японският енергиен оператор заяви, че може да поиска използването на американски и японски бойни хеликоптери, за изливане на вода от въздуха върху обхванатото от пожар хранилище за отработено ядрено гориво в 4-и реактор, предаде Асошиейтед прес.

Ситуацията в претърпелите също авария първи, втори и трети реактор остава стабилна, увериха в същото време от компанията.

Япония е изправена пред потенциална катастрофа заради проблеми с охлаждането и взривове в тази атомна електроцентрала, които доведоха до изтичане на малки количества радиация, която се носи към Токио, отбелязва Ройтерс.

Противоречиви са обаче данните за нивото на радиация в АЕЦ "Фукушима" 1. Едночасов престой в района се равнява на 8 пъти дозата, която човек обикновено получава в рамките на една година.

Японските медии започнаха да критикуват премиера Наото Кан и енергийния оператор ТЕПКО, че не могат да осигурят достатъчно информация.
Премиерът пък се вбеси на директорите в ТЕПКО, защото го информирали със закъснение за взривовете в АЕЦ "Фукушима-1".
"Какво, по дяволите, става?", били думите му към ръководните кадри на компанията, според агенция Киодо, цитирана от Ройтерс. 
"Телевизията съобщи за експлозия, но в продължение на час никаква информация не постъпи за това в кабинета на премиера", казал Кан.

Междувременно в публикация във френският вестник "Фигаро"  се отбелязва, че в миналото ТЕПКО, която е най-големият частен производител на електричество в света и управлява множество японски атомни централи, е укривала някои инциденти в тях, съобщи Медиапул.
В края на 80-те и на 90-те години на миналия век японската компания е фалшифицирала трийсетина доклада от инспекции на ядрени реактори. Компанията отговаря за една трета от ядрените реактори на Япония. На 29 август 2002 г. японската Агенция за сигурност на ядрената енергетика разкри мащабите на измамите и укритите данни на ТЕПКО.
Подправянето на документите целеше да прикрие най-малко три инцидента в централите във Фукушима и в Кашивазаки-Карива (в префектура Ниигата, в северна Япония, на 200 километра от Токио). Тези практики на подправяне на данните в докладите понякога са траели цели 25 години. Смята се, че става дума за 200 подобни случая.
В резултат на този скандал ТЕПКО реши да спре 7 от своите 17 реактора и те да бъдат инспектирани през октомври 2002 г.
През април 2007 г. друга японска енергийна компания - “Хокурику електрик“, призна, че в неин кипящ реактор в централата “Шика“ е имало повреда, която е била укривана 8 години.