Нови аварии в японската АЕЦ, нов силен трус

Ситуацията в АЕЦ "Фукушима" продължава да е критична. Има съмнения за повреда в обвивката на реактори 1 и 3. Ново земетресение от 6 степен разтърси Токио.

Обратно в новината

Коментари - Нови аварии в японската АЕЦ, нов силен трус | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Япония няма да я бъде. Като гледам, и се изпълвам с песимизъм...

Япония,Япония вече си страната на залязващото слънце.Горко ви.Горко и на нас,защото ще продължаваме да ядем замразени,но облъчени риба,пилета и какво ли не от далечния изток,който е болен за стотици години напред.Така е днес-те,утре-други,докато изчезнем от самосебе си.Светът е тръгнал по своя последен път-няма връщане.

аааауууууууууууу колко много хора са се опитвали да ме "поучават"....мерси...мерси....трогнах се ....скъпи "просветени" има много други охлаждащи методи.наистина не се охлажда само с вода особено като говорим са аеци.първо не разбирам защо си нямат по-човешка охладиелна система от самото начало, геотермална,има много видове... можели са напарво да я построят в земята.2ро като е станал такъв гаф защо не използват други охладителни агенти, има много, фреони, нитроген (азот??) течен, драи аис (со2, въглероден двуокис -твърдо вещество)...някои говори за коко шанел....да, много от алкохолите са по-добри охладители от водата...и при удар и земтерсения има някаква опаснтост за взривове различни от топлинен взрив ?....и не разбирам защо се бавят с бетона....или насипват цимент?...тая морската вода,дето я ползват се връща .....чрез кръговрат ...пак в морето нали?...супер гениално....никога не съм очаквала че япония ще има такива динозавърски аеци...така като гледам, със сигурност нашата козлодуи ще е по-модерна....и вместо да ме "поучавате" да се бяхте помолили за япония ...по-малко време е от печатането на всичките тия заяждания щеше да ви отнеме

толкоз умна, самокомандировай се и им дай акъл. Те после (ако съветът е удачен) ще те позлатят (или бетонират)...

Бяла едра птицо, моя, ненагледна...

Навремето , цялият български народ упрекна управляващите - комунисти , че не е имало достатъчна информация, и не са били взети мерки за предпазване на населението, сега имаме всекидневно информация, но не виждам това което ви касае да дискутирате, вашето право за здравето Ви, и правото Ви да сте защитени като граждани от такива възникнали проблеми, а се прави коментар на възникналата авария, там където имат думата ядрените физици и енергетици.

Тук не може да се говори за Чернобил !!!!!! Защото при него е имало експлозия , докато тук нещата са съсем други няма как да има ядрен взрив !!!!

Що, в Чернобил ядрен взрив ли имаше?

Не,ама ако правиш разлика между берилий и графит,и горе и долу то тогава може би ще разбереш разликата...Апропо,просто ще усетим последствията по други начини,а не чрез ветровете,което не е голямо успокоение...

Явно никой от вас не прави разлика между радиационна авария и ядрена авария. Най-сериозни последствия за населението и околната среда могат да имат ядрените аварии в АЕЦ. При нарушаване режима на работа на ядрените реактори, възниква опасност от значително и продължително радиационно облъчване на големи маси от населението. Работата на всички ядрени инсталации се основава на свойството на ядрата на урана да се делят при облъчване с неутрони. При тази реакция се отделят голямо количество енергия и неутрони, като процеса нараства лавинообразно, за осъществяване на верижна реакция , която се провежда при определени условия и се контролира. Техническите съоръжения, където протича тази реакция са ядрените реактори. Авария оценена на 6-та степен, означава изхвърляне на значителни количества радиационни вещества.

Аз откога ви казвам и до кога трябва да повтарям , ааааа??? Сега е момента да обявим война на Япония.Япония ни поробва и стига вече от разни робства, отърваваме се о хамериканци и руснаци.Само под японско робство не сме били . Ако не ни хареса ,хоп - обявяваме война на Китай . .

ЧЕРНОБИЛ 2 ... но в апокалиптичен размер - 5 блока на ръба на взрива не един ... щом организирани хора като японците се борят и не могат да се справят с такъв проблем - значи положението е неудържимо .... въпроса е кога ще стигне до нас ... 26.04.1986 се повтаря март 2011г.

Интересно ми беше да прочета какво вълнува хората по темата. Очаквах, че ще обсъждат неща като собствената си сигурност и непълната информация по случая. Всеки прочел два реда по темата за ядрените аварии още в началото на аварията е могъл да прецени, че нещата са сериозни. Сега ни казват, че днес опасност от радиационно замърсяване за Българя няма, можело да има след 20 дни. За това защо вместо да се чудите как се спира авария в атомна електроцентрала (нещо което не се учи от Интернет), не дискутирате неща които касаят здравето ви, вашето право да сте информирани и правото да сте защитени като граждани на Европа и България.

Това което искам да кажа е, че изглежда никой не е подготвен да реагира при подобна ситуация. Защо стоим и чакаме като овци на заколение? Явно шанса да бъдем облъчени е 50 на 50. Какво стана с добрите намерения написани на хартия за предпазване на населението при бедствия (става въпрос за предварителните действия). Реална опасност съществува, но на нас ни се казва от разни - "Споко, не пийте йод, още е рано" и това е. А какво да правим докато чакаме да видим какво ще стане с нас. По-важно какво ще ни кажат хората, отговарящи за сигурността и здравето ни в такъв момент. Или както винаги - каквото стане, защото т. н. "компетентни" и хал хабер си нямат с какво се занимават. Ало, има опасност за здравето и живота на хората. Какво правим?

По новините тази сутрин наши спе. обясниха, че най-опасен бил 3-ти реактор на централата, защото неговото гориво било смес (значително по-евтино) от уран и плутоний (силно отровен). И ако това гориво започне да изтича в подпочвените води, еко катастрофата ще бъде чудовищна. Поради тази причина основните усилия за спасяване на каквото може са насочени към 3-и реактор.

То и уранът е отровен, и въобще всички радиоактивни елементи не са "цвете за мирисане"

с две думи - нито пасивните им, нито активните системи за охлаждане на реакторите работят, но... имат възможност да вкарват вода в реактора и в контеймента... което е добре... тоест някакво охлаждане има... държат стабилни наляганията и в контеймънта и в самите реактори, температурите не се покачват... контеймънт е нещо като херметично помещение, в което е поставен реактора... по всичко изглежда, че ще овладеят положението и няма да изпуснат зоната да се стопи и да потъне в дън земя

парите отиват в джобките на тодор-живковчетата и нема за наука и технологии! Ту ядрена централа че гръмне, ту че се отровите с нещо - като са ви кухи тиквите управлеващи и гласуващи - така че е, сорим

ужас...не съм и предполагала, че тази високо технологична нация ще охлажда с вода??!!....и ще ползва толкова стари технологии....дано да се справят....ако има други термични взривове, ще изтича винаги радиация....радиацията се разпространява много бързо..ще обиколи повече от половината свят...какво ще правим ако има ядрен взрив?.....да разбираме ли че не могат да "погребат" фокушима?....пожеалвам им успех....аз нана, апелирам света да се моли за япония

Както каза някой по-долу "Боже, прибери си версиите!!!"

А с какво, съкровище, да се охлажда тази високотехнологична нация?

Да се отворят вратите на всички фризери :D

ми май кадмиеви съчми беше съкровището, което се изсипва и реакцията спира за миг. ама е скъпо, скъпооо - ако могат и майките си че оплодят за 100$ повече! а защо държат отработеното гориво до реактора, а? не са се сетили че е опасно, или са спестили пароци пак, а? как мислиш???

Ветър те вее на бела кобила! Та с кво рече да се охлаждат? С духане ли? Ми...викай дружките и бегайте вкупом да духате.. Обоче и това не става само с духане, и малко акъл трябва..

ми с к'во да охлаждат, като са спестени пари? да извикат сега дженеръл илектрик да си спрат реакторите!

Само 1 и 2 от проблемните са на GE.

Нанче, абе толкова нещо се изписа, ако не разбираш от физика, поне жземи прочети, за какво го имаш този нет. Тъпотия. Реактор в АЕЦ от този тип НЕ МОЖЕ...НЕ МОЖЕ да гръмне като ядрена бомба. Колко пъти ще се потваря това и ще се обяснява. Стига вече с тая простотия.

ами то и чернобил не гръмна като ядрена бомба, бе момчето ми :))) а като разбираш много, обясни на нанчето какво е "мръсна бомба" и защо са под строг контрол радиоактивните вещества. много сте необразовани и плоски манипулаторчетата :))))))))

права е нана, казвах им аз да се охлаждат с диводороден оксид, ама не искаха, досвидя им се и антифриз за зимата да сложат! Поне се надявам да са учили физика за 9 клас, за разлика от целокупния чЪлгарски народ, дето борави със сложни понятия като "термичен взрив"!

термичен взрив - безопасна работа, нали - стига да не разхвърля отработено ядрено гориво във въздуха, нито пък това, което е в реактора, която вероятно е ПРОБИТ вече да си го кажем просто. И "термичен взрив" а "химическа експлозия" се ползва като термин. Иначе и ядрената е термична, момчето ми :) и то доста

Ега ти кухата лейка!!!А с какво да охлаждат реактора ма какоооо?С Шанел номер 5 ли или с коламаска!!? Ти да не си от ония кухавели от БГ мама дето си поят децата с йод и си мажат петите с йодасепт!

кажи необразован мильоцонер, не комисар :))))))))))

Ако, ще се подобрим икономически предлагам на Японците да се прехвърлят в България. Това да бъде нашата помощ! Имаме толкова изостанали села "призраци", че няма да имаме проблем. С кеф ще стана Японски гражданин само и само да се отървем от хилядолетния преход. Поздрави,,,

вчера беше склучен договор с кгб за извозване на япанези с транссибирската железница Tokio-New York-Sofia

tomazow

Абе тези Хамериканци като са ги правили тези реактори , не са ли предвидили Цунами , отделно , че третата защита НЕ Е проработила ...... ХАмериканска работа ........ след време ще обвинят руснаците в конспирацийка за да се заклеймат ХАмериканските технологии ! Тук мнимите АНАЛизатори от "Отворено Общество" вече започнаха да ((( словоблудстват ))) че видите ли - "Добре" , че реакторите били ХАмерикански , че ако бяха руски е щяло веднага да думнат (причини разбира се не посочват , важно е просто да АНАЛизират) Жалко , че японския народ за пореден път ще гризне ХАмериканското дръвце ...... Разбира се ще се набляга , че Чернобил е бил по-зле , но Чернобил е дело на човешка глупост , както и на режима , който не е искал при първите признаци на авария дело на човешката глупост да спре работата , а да продължи да се бори с аварията , че да не пострада авторитета на комунистическия режим ! Тук обаче е друго , защото ХАмериканците са знаели за най земетръсната зона в Света , знае ли са , че в близост до брега е почти сигурно , че след земетресение ще има цунами .... Е да за това са направи ли и друга защита , която пък разбира се не е проработила ..... ((( Авеееее ))) словоблудници , спекуланти и кукловоди - натровения японски народ ви ""поздравява"""

има и нормално мислещи-браво tomazow

По отношение на ядрените реактори и ядрената енергетика, всички производители на реактори/АЕЦ са един дол дренки - лъжат на поразия. Няма значение, дали са руски, американски, френски... Ето ти и пример: Прав си за "хамериканците" - трябвало е да се предвиди цунами и изключително силно земетресение. Японците и те са си траели, нали така? Щото парите са си пари. Ето ти ги и другите - руснаците мълчат като бити "гъ..ове" за новата централа, дето я направиха в Бушехр, Иран. Трябваше да почне да произвежда ток от януари... Да де, но няколко руски учени почнаха да говорят, че тя е потенциален нов Чернобил. Росатом и иранците отрекоха яростно. Сега изпразват заредения реактор - технически проблеми имало... Всички са еднакви лакоми, ненаситни убийци.

tomazow

тези няколко руски учени само да не са като "нашите" АНАЛизатори тип ((( словоблудници ))) от "Отворено Общество" ...... иначе възможно е и това да е истина за АЕЦ а в Иран , но е възможен и сценария - (((( бла бла бла )))

Абе момченце не те знам на колко години си ама звучиш като някой от времето на лозунгите,демек руската радиация най-полезната радиация на света...Да,ама не...И стига дава примери за човешки грешки и Чернобил,ами вземи се просвети малко,не само в хамерика са аварирали реактори...Защото нарремето когато у наше село станеше нещо лошо имаше информационно затъмнение,а не като на други места да го дават по телевизията.Та като почнем от Маяк,Челябинск-40,супурнайсет пъти в Белоярск,Ленинград,Балаковск,Чернобил не само през 1986.Да не говорим за подводниците,че като почнем от К-8,та стигнем до К-431.Така че си извади главата от там където си я сложил и разбери,че всичко си е едно и също и последствията ги обират обикновените хора без значение дали са американски или други причинителите.Ама си мисля,че ти е много късно да схванеш същноста на нещата,защото си облъчен,па макар не и от радиация...

НЕЗНАМ КАКВО ДА МИСЛЯ ПОВЕЧЕ...ТО БИВА,АМА ЧАК ПЬК ТОЛКОВА?ВЕРНО СЕИЬМИЧНА ЗАОНА СВИКНАЛИ СА И СТРОИТЕЛСТВОТО ИМ Е НАДЕЖНО,СУПЕР ЗСТРОЕНО ЗА ЦЕЛТА!НО ЗАЩО ПРОДЬЛЖАВА ТОЗИ АД?КАКВО Е НАМИСЛИЛА МАЙКАТА ПРИРОДА???????????МИЛИТЕ ХОРИЦА

Майката природа иска да ни покаже, че е по-могъща от творението си - Homo Sapiens. Жалко, че точно на гърба на тези трудолюбиви и дисциплинирани хора иска да ни даде такъв жесток урок. Но те ще се справят далеч по-добре, отколкото всеки друг народ! Доказвали са го не веднаж.

ДА ,НО ЗАЩО ПЬК НА ТОЗИ ТРУДОЛюБИВ НАРОД?

Отдавна вече не сме Хомо сапиенс. Превърнали сме се на Хомосексуал Фекалис. Природата си знае работата - време е да се отърве от нас.

Този Ад за Япония не свършва и вероятно няма да свърши скоро - Господ да им е на помощ!

На всички хулители-ако това се беше случило,тук в България,сега на това място щеше да зее огромна дупка пълна с боклук!та ние успяхме да "постигнем"японския резултат без никаква видима причина!Така,че спестети си отровните плюнки и се помучете щом сте толкова взискателни ,да направите нещо съществено за страната си!

Реакторите за блокове 1, 2 и 6 са предоставени от General Electric , тези, за блокове 3 и 5 от Toshiba , както и 4 блок от Hitachi .

А 7-ми е подарен от SONY

забравихте 8-ми от Eлпром Bарна

а 9-ти от ТЕТ Г.С.Раковски - гр Ст. Загора

Поне по тази тема няма ли да спрете да пишете глупости и да си избивате комплексите?!

Това е истината! Цялата ситуация в Япония, освен, че е извън контрол е и с непредсказуеми последици!

На едни им гори главата, други се лигавят, става дума за японците и българите. Дебелашко е да трепериш за собствената кожа, която дори не е застрашена, на фона на трагедията на другите. Българинът отново се провали на изпита по съпричастност, но пък издържа с Отличен 6 изпита по примитивен егоизъм.

Изключително недалновидно изказване, което освен от презрение към собствения народ, не е продиктувано от осмисляне на ситуацията (не като да съм голям любител на народа, де). И тъй: страната ни е мчаст от глобалната култура и ти, приятелю, купуваш чесън от Китай, канадски боб и леща и кой знае какво още, освен това в момента няма как океанът да не е тежко замърсен в онази му част откъм Япония. Това се отразява на рибата, която се ловува и внася в какви ли не страни. Част от нея се превръща в рибно брашно и по хранителната верига отива тук и там, току виж и в твоето стомахче. Светът не е толкова голямо място и, както виждаш, хората съчувстват на Японците, но небива да пренебрегваме факта, че много страни ще понесат последиците. И да, ългария включително, даже и да не мине облакът отгоре ни.

Много си писал а нищо не си казал демагог!!!

Не разбирам, как може да се контролират реакторите 5 и 6, след като няма служители в централата?

с балгарски сателит

Ай смятай!!!Това там тая земя не се укроти!Каква е тая активнот,какво е това чудо?!

Ай смятай!!!-2012 близо е