Президентът на Украйна Володимир Зеленски е съгласувал днес кандидатурата на бившия главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни за извънреден и пълномощен посланик на страната във Великобритания, съобщи украинската агенция УНИАН, позовавайки се на външното министерство на Украйна и цитирана от БТА.

"В четвъртък, 7 март 2024 г., президентът на Украйна съгласува кандидатурата на Валерий Залужни за длъжността на извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Министерството на външните работи на Украйна изпрати на британската страна съответното искане за агреман", пише в официално заявление на МВнР на Украйна.

На 8 февруари 2024 г. президентът на Украйна подписа указ за отстраняването на Залужни от длъжността главнокомандващ ВСУ. Залужни заемаше позицията от 2021 г. Нов главнокомандващ стана Олександър Сирски.

На 25 февруари по време на пресконференция Володимир Зеленски, отговаряйки на журналистически въпрос защо е взето решението, заяви, че Украйна има план за 2024 г. Преди това Залужни беше упрекван, че не е представил план за бойните действия за настоящата година.

Зеленски отбеляза, че планът за 2024 г. е свързан със смяната на ръководството на ВСУ. Поради риск за изтичане на информация ще се подготвят няколко плана.

Ройтерс припомня, че Украйна не е имала посланик във Великобритания, откакто Зеленски освободи бившия посланик Вадим Пристайко през юли 2023 г., след като той публично разкритикува държавния глава.

В четвъртък британският министър на отбраната Грант Шапс посети Киев, съобщи Зеленски на профила си в социалната мрежа "Екс" .

"Основният ни фокус беше да засилим противовъздушната отбрана на Украйна и способностите (военни) с голям обсег, както и посрещането на другите спешни нужди за оръжие и боеприпаси, и развитието на общо военно производство", заяви той.

Ройтерс отбелязва, че Залужни не присъства на снимките от срещата, споделени от президента.

Междувременно на пресконференция с колегата си Аналена Бербок в Берлин британският външен министър Дейвид Камерън бе запитан дали Великобритания настоява Германия да изпрати от нейните крилати ракети "Таурус", за да помогне на Украйна във войната й с Русия. "Мога да говоря само за опита на Великобритания за това как тези оръжия биха били ефективни в помощ на Украйна в борбата с тази незаконна агресия."

Германските ракети "Таурус" могат да изминат два пъти по-голямо разстояние от ракетите "Сторм шадоу" и "Скалп", доставени досега на Киев от Великобритания и Франция, и по този начин ще позволят на Украйна да може да поразява дори Москва, отбеляза в друга публикация Ройтерс.