Генерал Валерий Залужни беше отстранен в четвъртък като главнокомандващ на украинската армия от президента Володимир Зеленски, слагайки край на месеците на нарастващо напрежение между двамата лидери.

Въпреки че генералът е един от най-доверените хора в Украйна, благодарение на ключовата му роля в забавянето на първоначалната руска атака преди почти две години и се разглежда като потенциален политически съперник на Зеленски, украинската армия се е отнасяла с него по-малко търпеливо. Залужни също имаше обтегнати отношения с Вашингтон, след като той и военните лидери на САЩ не се съгласиха как да проведат лятната контраофанзива през 2023 г.

Беше съобщено, че Зеленски е информирал Белия дом, че възнамерява да отстрани Залужни, а САЩ казаха, че ще оставят това решение на Киев.

"Бяхме ясни, просто няма да се забъркваме в това конкретно решение. Казахме това директно на украинския президент", каза тази седмица съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

В продължение на месеци преди уволнението в четвъртък, остри разногласия относно състоянието на войната между президента и неговия висш генерал се разпространяваха в публичното пространство, отразявайки повишеното напрежение в Киев заради огромните загуби на жива сила, провала на миналогодишната контраофанзива и намаляващите доставки на оръжия и боеприпаси.

Високопоставен украински военен казва Politico, че има нарастващо недоволство сред висшите военни, че Залужни прекарва "много време във Facebook, показвайки как прави нещата", докато докато малко промени тактически или стратегически по фронтовите линии.

Военните успехи на Залужни

Невъзможно е да се пренебрегне критичната роля на Залужни в първите дни на пълномащабна война. Той втурна недостатъчно оборудвани части на бойното поле, за да отблъсне масивна руска офанзива срещу Киев, и забави войските на Москва достатъчно дълго, за да пристигне западната помощ. След това, в края на 2022 г., той поведе украинските сили в зашеметяваща контраофанзива, която превзе големи участъци от територия.

Той също така изгради солидни отношения с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и други висши западни генерали, което беше от решаващо значение за циментирането на потопа от военна подкрепа през 2022 и 2023 г.

"Армията се би невероятно под ръководството на Залужни, но той беше слабо подкрепен от правителството и парламента", каза Глен Грант, бивш британски офицер и военен експерт от базираната в Рига Baltic Security Foundation Foundation, посочвайки напрежението около блокирания закон за мобилизация, чрез който Залужни иска да увеличи числеността на войските, но което е политически опасно.

Според австрийския военен анализатор Том Купър Залужни също е бил подложен на критики, защото не е успял да завърши трансформацията на украинските въоръжени сили във войски от западен тип, да подобри логистиката и да ротира войските далеч от фронтовата линия, за да им даде шанс да си починат и да се възстановят, вместо да ги остави в окопи за цялата война през цялата война.

"След две години от тоталната инвазия нито едно от тях не работи наистина добре и подобренията, наблюдавани досега, остават относително минимални", каза той.

Грант посочи някои проблеми с управлението, въпреки че не е сигурно кой носи вината.

"Някои от най-слабите генерали бяха задържани, а по-добрите бяха оставени да не работят. Не е ясно чия е вината за това", каза той, но след това добави: "Залужни е най-добрият мотиватор. Това, което му липсва като умения и управленски знания, той компенсира това с  характера."

Но това не беше достатъчно, за да запази генерала благоволението на президента. Отношенията между Зеленски и Залужни са напрегнати от месеци поради разочароващата контраофанзива през лятото на 2023 г.

Някои американски и западни съветници препоръчаха по-големи, по-целенасочени атаки срещу конкретни позиции, които биха изпратили маси от украински сили срещу слабите места в руските укрепления. След началото на боевете свежи украински войски, обучени от западни военни, но без боен опит, се борят да се справят с бруталните атаки, натъквайки се на руската защита. След няколкомесечни боеве Украйна успя да си върне само няколко километра територия с цената на огромни загуби в жива сила и техника.

Вътрешна политика

Тази ситуация остави Залужни отворен за атака. Имаше и различия между Залужни и Пентагона относно това как трябва да се проведе контранастъплението.

Пентагонът настоя украинската армия да започне голяма офанзива, като се фокусира върху една област, където експертите смятат, че е възможен пробив. Вместо това Киев избра множество офанзиви по целия си фронт, вярвайки, че това ще затрудни руснаците да укрепят няколко района наведнъж.

След седмици на разногласия, "стана доста ясно в хода на офанзивата, че украинците просто не се интересуват от съветите на САЩ и като цяло заключиха, че ние няма какво да им предложим като съвети", казва експерт, който е съветвал Белия дом по военните въпроси.

Аргументът, посочва той, е, че Съединените щати не са имали опит в борбата с войната, която водят украинците, и въпреки че съветите на САЩ са приветствани, те също могат да бъдат глухи.

Въпреки че вината за тези разногласия падна директно върху раменете на Залужни, той също беше "ограничен от Зеленски", който имаше последната дума по военните въпроси, "и така САЩ продължиха да крещят на грешния човек", каза съветникът.

През следващите месеци, тъй като Украйна сега е принудена да се отбранява, настоящата "война на изтощение е много, много лош избор за Украйна", казва украински офицер.

По-скоро Украйна трябва да приеме "асиметричен" подход, казва офицерът, който се фокусира върху отбраната и индустриалните цели в Русия, "за да ги разбие, вместо тази месомелачка" - нещо, което в дългосрочен план е в полза на Русия и нейното по-голямо население и по-дълбоко запаси от оборудване и броня.

"Докато вината за тези различия падна директно върху плещите на Залужни, той също беше "ограничен от Зеленски", който имаше последната дума по военните въпроси, "и така САЩ продължиха да крещят на грешния човек", отбеляза западният съветник.

Украински офицер посочи, че "войната на изтощение е много, много лош избор за Украйна". Според него Украйна трябва да предприеме "асиметричен" подход, насочен към отбранителните и промишлени съоръжения в Русия, "да ги разбие, вместо тази месомелачка" - което в дългосрочен план е от полза за Русия с нейното многомилионно население и големи запаси от техника и въоръжение.

През ноември Залужни каза пред Economist, че войната е стигнала до задънена улица, предизвиквайки остър отпор от Зеленски и неговите съветници. Статията на Залужни принуди Зеленски да убеди партньорите си в обратното.

"Раздразнението беше предизвикано и от факта, че обкръжението на Залужни открито и публично обсъжда президентските перспективи на Залужни", каза Владимир Фесенко, главен анализатор в базирания в Киев център за политически изследвания Penta. "Това не е борба за власт. Но ако той не уволни Залужни, след известно време ще започне двувластие. А това вече е неприемливо и ще бъде предизвикателство за Зеленски. За него има предизвикателства, политически рискове, но предвид залозите, тези две опции не могат да съществуват заедно".

Само няколко дни след съобщенията този месец, че генералът е бил извикан в кабинета на Зеленски, за да бъде информиран, че ще бъде освободен от задълженията си, Залужни публикува статия със CNN, в която каза, че неговите войски трябва да получат нови форми на обучение и нови оръжия за напълно се възползват от леката им преднина в въвеждането на нови, смъртоносни способности на дронове.

Чужди проблеми

Политическите борби в Киев не помагат да се сложи край на политическата безизходица във Вашингтон, където републиканците от Конгреса блокират финансов пакет с решаваща помощ за Украйна, тъй като нейните войски изпитват недостиг на боеприпаси, което затруднява задържането на вълни от руски нападатели.

Това събитие се отбелязва и в Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че съобщенията за уволнението на Залужни показват, че "нещата не вървят много добре" в Киев.

Николай Белесков, старши военен анализатор в благотворителната фондация Come Back Alive, която помага на украинската армия с доставки, смята, че "без значение как се развиват събитията във връзка с промените в ръководството, ключовата задача за Украйна остава непроменена - разработването и изпълнението на висококачествена военна стратегия през 2024 г."

Предвид настоящите предимства на руската работна сила и материални средства и продължаващата липса на подкрепа от САЩ, американският съветник каза, че има реален риск тази година Русия да продължи безмилостните си офанзиви, смилайки украинските сили, докато Киев може "да бъде принуден да преговаря от все по-неизгодна позиция."