Украинският президент Володимир Зеленски удостои бившия главнокомандващ украинските въоръжени сили Валерий Залужни със званието "Герой на Украйна", след като популярният генерал бе заменен при най-сериозната промяна на ръководството от началото на войната досега, предаде Ройтерс, като се позова на указ, публикуван на сайта на президента.

Залужни, смятан за национален герой заради начина, по който ръководеше усилията на Украйна да отблъсне пълномащабната руска инвазия, вчера бе заменен с досегашия командващ сухопътните войски Олександър Сирски. Това се случи след месеци на нарастващо напрежение между двамата лидери. Въпреки че генералът бе един от най-доверените хора на Зеленски, той бе считан и като потенциален политически съперник на държавния глава.

Залужни също имаше обтегнати отношения с Вашингтон, след като той и военните лидери на САЩ не се съгласиха как да проведат лятната контраофанзива през 2023 г.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред журналисти, че смяната на командването на Въоръжените сили на Украйна няма да повлияе върху "специалната военна операция" на Русия в страната.

"Не мислим, че това са фактори, които могат да променят хода на специалната военна операция. Тя ще продължи до постигането на целите си", каза говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Песков заяви също, че все още не е разгледал оповестеното вчера изследване на "Хюман райтс уоч" за това колко души са загинали в град Мариупол, но обвини украинските сили, че са отговорни за смъртта на много мирни жители в града, съобщи Ройтерс.

По данни на международната правозащитна организация най-малко 8000 души са загинали пряко в сражения или по косвено свързани с войната причини при продължилата месеци наред офанзива на руските сили в Мариупол, едно от най-големите сражения в почти двегодишната война на Русия в Украйна.

В коментар по повод на изследването на "Хюман райтс уоч" говорителят на Кремъл обвини украинските сили, че са използвали мирни граждани като жив щит в Мариупол и са ги застрелвали в гръб.

"Все още не сме имали време да се запознаем с него (изследването - бел. ред.) и не знаем доколко тази информация може да бъде надеждна, отбеляза Песков пред журналисти, говорейки чрез видеоконферентна връзка.

"Но знаем, че много цивилни са загинали от ръцете на неонацистите, които се опитваха да защитят Мариупол по това време. Те използваха мирни граждани като жив щит, застрелваха ги в гръб. Това го знаем и се знае със сигурност", добави говорителят на Кремъл.

Песков не посочи доказателства в подкрепа на това негово твърдение, което преди това е било отхвърляно от Киев, отбелязва Ройтерс.