Немската полиция започна да разчиства окупираното от активисти за борба с изменението на климата градче Лютцерат в Северозападна Германия, което властите смятат да разрушат заради разширяването на местно открито находище на въглища.

Вижте снимки >>>

Активистите са окупирали селището от около две години. В опит да предотвратят изселването те влязоха в ожесточени сблъсъци с полицията. От страна на протестиращите се стигна до обиди срещу полицейски служители и сбивания. От прозореца на една къща по полицаите са хвърлени няколко бутилки. Според местните медии активистите са хвърляли камъни по полицията от покривите. На видеоклипове се виждат и горящи барикади.

"Започна евакуацията на #Lützerath. Районът е ограден. Хората в отцепения район в момента имат възможност да напуснат мястото без допълнителни полицейски мерки", написаха в Twitter от службата за извънредни ситуации за ситуацията в градчето в провинция Северен Рейн-Вестфалия, което отдавна е изоставено от жителите.

"Можете да напуснете района, без това да има по-нататъшни последствия за вас", заяви полицията по високоговорител.

През последните две години Лютцерат се превърна в магнит за активисти, които се надяват да спрат разширяването на откритата мина за въглища - в непосредствена близост зее котлован с дълбочина до 200 м. Активистите са не само от Германия, а идват и от много други страни по света и според съобщенията в немските медии отказват да напуснат селището.

Мината в Гарцвайлер прилича на сюрреалистичен лунен пейзаж. Огромни багери добиват въглища на площ от над 80 кв. км в продължение на десетилетия, като в процеса на работа са унищожени около 20 селища, а Лютцерат е следващият на опашката - последното селище, което ще бъде загубено заради въгледобива от началото на производството на лигнитни въглища в средата на XIX век.

Последният фермер Екардт Хойкамп е продал парцела си на германския миннодобивен конгломерат RWE и се е изнесъл преди няколко седмици.

Сега повече от 1000 активисти, които се намират там, се стремят да предотвратят разрушаването на Лютцерат. През последните две години те са го превърнали в своеобразна крепост, като живеят в изостевените къщи, но също така са изградили множество къщички на дърветата и лагер на местното пасбище.

Проучване на Германския институт за икономически изследвания от 2021 г. показва, че разширяването на мината не съответства на ангажиментите на Германия по отношение на климата съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. В проучването се изтъква необходимостта от намаляване на производството на въглища, което би означавало, че всички останали селища около откритата мина Гарцвайлер могат да бъдат запазени, включително и Лютцерат.

Германия разполага с огромни запаси от лигнитни въглища, но иска да прекрати производството на електроенергия от тях най-късно до 2038 г. в името на опазването на климата. В провинция Северен Рейн-Вестфалия енергийната компания RWE се съгласи да ускори поетапното спиране до 2030 г. Част от сделката е, че на мястото, където се намира Лютцерат, добивът все още може да продължи. Зелените в правителството на провинция Северен Рейн-Вестфалия също са се съгласили с това.

Въглищата, които се намират под Лютцерат, са необходими, за да се спести газ за производството на електроенергия в Германия по време на енергийната криза, твърди RWE. Активистите отричат това. Според началника на полицията в Аахен Дирк Вайнспах предстоящото изселване на протестното селище е една от най-трудните операции през последните години.

Лютцерат е квартал на Еркеленц, град с 43 000 жители в западната част на Северен Рейн-Вестфалия.