Само за трети път в историята американски президент е изправен пред съдебен процес, изслушванията по който трябва да започнат днес в 13:00 часа местно време.

Процесът на теория би могъл да доведе до отстраняване на президента Доналд Тръмп от длъжност. На практика е малко вероятно да се случи, но самият факт, че се провежда такъв процес, е твърде важен.

Сенаторите ще влязат в ролята на мълчаливи съдебни заседатели, който ще спазват строги правила на поведение. Те трябва безпристрастно да решат:

  • дали при разговора си с украинския президент Володимир Зеленски на 25 юли 2019 г. Доналд Тръмп е оказал натиск, за да получи лични облаги - да се разследва демократът и евентуален негов съперник в президентската надпревара Джо Байдън и сина му Хънтър в рамките на борбата с корупцията. И че е поставил като условие за изпращането на военна помощ на Киев да бъде обявено такова разследване;
  • дали Тръмп е попречил на последвалото разследване. Сенаторите ще преценяват и дали, ако обвиненията се докажат, са достатъчна причина за отстраняване на президента от поста.

"Делото срещу президента на САЩ е просто, фактите са неоспорими, а доказателствата убедително установяват, че президентът Тръмп е злоупотребил с правомощията на поста си, за да провокира чуждестранна намеса в избори за своя собствена политическа изгода и в ущърб на американските национални интереси. Той е загърбил клетвата си да изпълнява вярно законите и е предал общественото доверие. Погрешното поведение на президента Тръмп представлява опасност за нашите демократични процеси, нашата национална сигурност и нашата привързаност към върховенството на закона", заявяват авторите на обвиненията.

"Сенатът трябва бързо да отхвърли тези неадекватни обвинения за импийчмънт и да оневини президента", се казва в обобщение на становище на Тръмп преди началото на процеса му в Сената.

Обвинителите обаче настояват, че след като е бил уличен, президентът се е опитал да потули делото чрез възпрепятстване на разследването на Камарата на представителите на неговите злоупотреби. Той трябва да бъде отстранен от поста, заявяват конгресмените. По думите им Конституцията предлага единственото средство срещу толкова груба злоупотреба с президентската власт - отстраняване от поста.

"Единственият оставащ въпрос е дали членовете на Сената ще приемат и изпълнят дълга, възложен им от съставителите на Конституцията и техните конституционни Клетви. Историята ще отсъди доколко всеки сенатор се е стремял да бъде над междпартийните разногласия, честно да проучи фактите и да защити Конституцията", подчертават авторите на меморандума. Те призовават Сената да признаят Тръмп за виновен, така че сегашният и всеки бъдещ президент да не могат да извършват правонарушения, попадащи под импийчмънт, и да избягват отговорността за деянията си.

Тръмп опонира, като казва, че теорията на демократите от Камарата за злоупотреба със служебно положение не е наказуемо с импийчмънт нарушение. Обвинението за възпрепятстването на работата на Конгреса пък той отхвърля като лекомислено и опасно с аргумента, че президентът е упражнил законните си права с отказа да уважи исканията на Конгреса за информация.

Адвокатите на Доналд Тръмп призоваха Сената да го оневини незабавно. Екипът на защитата на Тръмп заяви, че президентът не е излязъл от рамките на правомощията си с искането миналата година към украинския президент. Целта на този екип ще е да се докаже, че обвиненията са очевидно лишени от основание и биха могли да бъдат отхвърлени в самото начало на процеса.