В Камарата на представителите на САЩ се водят дебати преди историческото гласуване по две обвинения срещу президента Доналд Тръмп в рамките на процедура по импийчмънт, предадоха световните агенции и БТА.

"Официално и с тъга откривам дебатите за импийчмънта на президента на Съединените щати. Ако не действаме сега, няма да изпълним нашите задължения", заяви председателят на контролираната от демократите долна камара на Конгреса Нанси Пелоси, цитирана от Ройтерс.

Пелоси отбеляза, че "безотговорните действия на президента (са направили) повдигането на обвинения срещу него необходимо, предаде Франс прес.

"(Тръмп) не ни остави друг избор", увери демократката от Калифорния. Председателката на долната камара на Конгреса на САЩ нарече президента "постоянна заплаха" за "националната сигурност" на страната.

След дебатите Камарата на представителите ще гласува поотделно по двете обвинения - в злоупотреба с власт и във възпрепятстване на работата на Конгреса, отбелязва ДПА.

Как реагира Тръмп на процеса

По-рано днес Тръмп отново разкритикува процедурата по импийчмънт и увери, че не е извършил нищо лошо, предаде Асошиейтед прес.

"Можете ли да повярвате, че (срещу мен ще бъде заведен процес по импийчмънт) от радикалната левица, от демократите, които не правят нищо, А АЗ НЕ СЪМ НАПРАВИЛ НИЩО ЛОШО! Това е ужасно. Това не трябва да се случва повече с нито един президент", написа в Туитър Тръмп. Президентът на САЩ се обърна към своите последователи със следния призив: "Кажете МОЛИТВА!"

От Белия дом бяха казали, че Тръмп ще "работи цял ден" днес и няма да обръща внимание на дебатите в Камарата на представителите, отбелязва АП.

"Той ще бъде държан в течения от (свои сътрудници) през целия ден и може да гледа (част от дебатите) между срещите" си, заяви говорителят на Белия дом Стефани Гришам.

Тази вечер президентът на САЩ ще има предизборен митинг, който се очаква да бъде с висок заряд, в колебаещия се щат Мичиган.

Има ли шанс процедурата да бъде доведена до край

Очаква се контролираната от демократите Камара на представителите да гласува за импийчмънт на Тръмп, като вотът бъде разделен по партийна линия. Гласуването ще подготви почвата за процес в Сената следващия месец, който ще определи дали президентът да бъде признат за виновен и отстранен от власт.

Въпреки че Камарата на представителите вече два пъти е гласувала за импийчмънт на президенти - на Андрю Джонсън през 1868 г. и на Бил Клинтън през 1998 г. - досега нито един американски президент не е бил свален от поста по този начин.

Очаква се и този евентуален опит да не бъде успешен. Сенатът, където ще е необходимо мнозинство от две трети, за да бъде отстранен Тръмп, е контролиран от републиканците, представител на които е и президентът, а те не показват заинтересованост от свалянето му.

При процеса членовете на Камарата на представителите ще изпълняват ролята на прокурори, а сенаторите - на съдебни заседатели.