Демократите в Камарата на представителите на САЩ обявиха обвиненията срещу президента Доналд Тръмп - злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване на Конгреса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С това Тръмп става третият американски президент в историята, подложен на импийчмънт, отбелязва агенцията.

Председателят на юридическата комисия в Камарата Джералд Надлър заяви, че оказвайки натиск върху Украйна, Тръмп е злоупотребил с властта си. Той подчерта, че никой, дори президентът на САЩ, не стои над закона.

Не е лесно за нас да предприемем тези действия, но сме дали клетва да отстояваме конституцията, каза Надлър на пресконференция, огласявайки двете обвинения, посочва ДПА.

Юридическата комисия ще се събере по-късно тази седмица да обсъди обвиненията.

Очаква се Камарата в пълен състав да гласува обвиненията следващата седмица, отбелязва Ройтерс.

Злоупотреба с власт

През септември демократите започнаха разследване, съсредоточено върху искането на Тръмп Украйна да проведе разследвания, които може да го облагодетелстват в политически план и да навредят на бившия вицепрезидент Джо Байдън - един от водещите кандидати за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2020 година.

Представители на администрацията на Тръмп заявиха на публичните изслушвания в Конгреса, че Белият дом е задържал близо 400 милиона долара помощ за Украйна в областта на сигурността, за да окаже натиск върху украинския президент да обяви исканите от Тръмп разследвания.

На пресконференция на 14 ноември Пелоси определи поведението на Тръмп като корупция, след като в продължение на седмици демократи го наричаха "услуга срещу услуга".

Някои правни експерти предполагат, че вместо да обвиняват Тръмп в корупция въз основа на действията му във връзка с Украйна, демократите от Камарата на представителите може да квалифицират по-общо неговото поведение като злоупотреба с власт, отбеляза преди дни Ян Улф от Ройтерс.

Политическата корупция е строго дефинирана в американското законодателство и съмишлениците на Тръмп от Републиканската партия вероятно ще заявят, че демократите не могат да докажат, че Тръмп е извършил подобно деяние. Много правни експерти казват, че импийчмънтът е политически, а не съдебен процес, и че демократите от Камарата на представителите не са задължени да приемат дефиницията на корупцията в Наказателния кодекс на САЩ.

Възпрепятстване на работата на Конгреса

В доклад от тази седмица демократите от долната камара на Конгреса заявиха, че Тръмп е възпрепятствал тяхното разследване, включително като е отказвал да предостави документи и свидетелски показания на водещите си съветници, опитвайки се да накара държавни служители да не свидетелстват и сплашвайки свидетели.

Как прие обвиненията Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви за смехотворни обвиненията, които му отправиха демократите в процедурата по импийчмънта му, предаде Франс прес.

Председателят на юридическата комисия на Камарата на представителите "Джери Надлър преди малко каза, че съм бил "оказал натиск на Украйна с цел намеса в изборите от 2020 г." Това е смехотворно и той знае, че не е вярно", написа в Туитър Тръмп, който отново осъди ставащото като лов на вещици.

Президентът Тръмп ще вземе отношение по двете необосновани обвинения, които демократите представиха днес, на съдебния процес в Сената, заяви говорителката на Белия дом Стефани Гришам, цитирана от Ройтерс.

"Президентът ще вземе отношение по тези фалшиви обвинения в Сената и очаква да бъде напълно оневинен, защото не е извършил нещо нередно", каза Гришам.

Подкопава ли "дълбоката държава" позициите на Тръмп

Междувременно Тръмп скастри директора на ФБР Кристофър Рей днес. ден след като вътрешният надзорен орган на Министерството на правосъдието (към което спада ФБР) обяви, че не е констатирало политическа пристрастност, когато бюрото е започнало да разследва контактите между президентската кампания на Тръмп през 2016 г. и Русия, предаде Ройтерс.

Както съюзниците на Тръмп, така и неговите критици намериха основания за подкрепа за себе си в заключението на надзорния орган, публикувано вчера. В него се констатират 17 грешки на ФБР, но тези констатации едва ли ще прекратят полемиката около легитимността на разследването, превърнало се в едно от главните предизвикателства пред президентството на Тръмп, отбеляза агенцията.

В интервю за телевизия Ей Би Си Рей бе запитан дали мисли, че ФБР нечестно е взело кампанията на Тръмп на прицел. Шефът на ФБР, който бе назначен на този пост от Тръмп, отговори твърдо "Не".

Това обаче предизвика острата ответна реакция на Тръмп, който писа в Туитър: "Аз не зная кой доклад е чел директорът на ФБР, но със сигурност не този, който ми бе даден на мене. . . С такъв подход ние никога няма да можем да оправим ФБР, което е тежко разбито, макар че там работят някои от най-славните мъже и жени!"

В интервюто си вчера Рей каза, че е взел насериозно грешките на ФБР, но посочи основния извод на надзорния орган, който е констатирал, че разследването "бе открито и с адекватен анализ и пълномощия". Той също така отхвърли тезата, лансирана главно от Тръмп и неговите поддръжници, че Федералното бюро за разследване е част от бюрократичната мрежа на "дълбоката държава", поставила си за цел да подкопае позициите на Тръмп.

Рей добави, че тази теза е обидна за хората, работещи във ФБР, които "вършат работата си с професионализъм, хъс, обективно и с кураж".