Сенатът на САЩ откри процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Двете основания за импийчмънта бяха прочетени от трибуната на горната камара на Конгреса, предадоха световните агенции.

Сенатор Чък Грасли, който председателстваше заседанието, покани седемте обвинители от Камарата на представителите, водени от конгресмен Адам Шиф, да влязат в залата. След това Шиф прочете от трибуната двете обвинения.

Сенатът извика главен съдия Джон Робъртс, председател на Върховния съд на САЩ. Робъртс дойде в Сената, облечен в съдийската си тога, ескортиран от четирима сенатори; положи клетва пред сенатор Чък Грасли (председател про темпоре на горната камара).

Председателят на Върховния съд на САЩ ще председателства историческия процес, който ще започне по същество във вторник.

Сенаторите положиха клетва пред главен съдия Джон Робъртс в първия акт от процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Членовете на горната камара на Конгреса на САЩ се заклеха заедно пред върховния магистрат и обещаха "да въздадат справедливост безпристрастно и в съответствие с Конституцията и законите".

Американският президент Доналд Тръмп предрече, че процесът в Сената за свалянето му от власт ще приключи много бързо и за пореден път заяви, че е обект на лов на вещици, предаде Франс прес.

"Това вероятно ще приключи много бързо", заяви той от Овалния кабинет в Белия дом.

Миналия месец Камарата на представителите гласува "за" импийчмънт на Тръмп заради злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса във връзка с т.нар. украински скандал.

Първото обвинение: злоупотреба с власт

През септември м.г. демократите започнаха разследване, съсредоточено върху искането на Тръмп Украйна да проведе разследвания, които може да го облагодетелстват в политически план и да навредят на бившия вицепрезидент Джо Байдън - един от водещите кандидати за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2020 година.

Представители на администрацията на Тръмп заявиха на публичните изслушвания в Конгреса, че Белият дом е задържал близо 400 милиона долара помощ за Украйна в областта на сигурността, за да окаже натиск върху украинския президент да обяви исканите от Тръмп разследвания.

Второто обвинение: възпрепятстване работата на Конгреса

В средата на миналия декември демократите от долната камара на Конгреса заявиха, че Тръмп е възпрепятствал тяхното разследване, включително като е отказвал да предостави документи и свидетелски показания на водещите си съветници, опитвайки се да накара държавни служители да не свидетелстват и сплашвайки свидетели.

Главен съдия Джон Робъртс, председател на Върховния съд на САЩ, ще председателства процеса за импийчмънт срещу Доналд Тръмп

Снимка: AP/БТА

Тръмп вече определи обвиненията за смехотворни, а процедурата за импийчмънт като опит за преврат.

С този процес Доналд Тръмп става третият американски президент в историята, подложен на импийчмънт. Малко е вероятно е обаче необходимите две трети от сенаторите в орган, в който републиканците са мнозинство, да гласуват за отстраняване на президента. 

Сметната палата vs. Тръмп

Решението на правителството на Доналд Тръмп временно да задържи военната помощ за Украйна е нарушение на закона. Това заяви днес Върховната сметна палата на САЩ, предаде ДПА.

Бюрото за управление и бюджет на Белия дом е "задържало финансови средства по политически причини, което не е позволено" от закона, гласи докладът на висшия контролен орган.

Докладът бе разпространен часове преди в Сената на САЩ да започне процесът за импийчмент на Тръмп.

"Придържането към буквата на закона не позволява на президента да заменя с приоритетите на собствената си политика приоритетите, които Конгресът е въплътил в закон", заявява в доклада си сметната палата и отбелязва, че конгресмените законно са предвидили 250 млн. долара за Украйна през бюджетната 2019 г.

Докладът на Върховната сметна палата е пореден удар срещу усилията на Белия дом да оправдае действията на президента миналата година, отбеляза ДПА.