Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев и лидерът на Алтернатива Африм Гаши подписаха днес в Клуба на депутатите програма за съвместно действие и присъединяване на партия Алтернатива към правителството и парламентарното мнозинство, съобщи МИА.

Заев и Гаши подчертаха, че страната излиза от политическата криза, има стабилно парламентарно мнозинство и стабилно правителство, което означава, че новата разширена коалиция поема отговорност за сигурно бъдеще и на държавата, и на гражданите на Северна Македония.

Общата констатация, че на Република Северна Македония и на гражданите не са необходими предсрочни избори, укрепва новата коалиция, каза Заев.

Едни предсрочни избори единствено биха потопили страната в нова политическа, икономическа и обществена неизвестност, но и в риск отново да се забави европейската интеграция, каза Заев, отбелязвайки, че на страната е необходим мирен и стабилен период.

Затова, посочи Заев, постигнахме договор с Алтернатива за правителство и парламентарно мнозинство до края на настоящия мандат т.е. до 2024 година с амбиции да продължи.

Постигнатата договореност, подчерта Заев, е гаранция, че имаме мнозинство, което ще работи за решения за сериозните актуални предизвикателства, каквито са осигуряването на успешен завършек на процеса на започване на преговори за членство в ЕС, т.е. намиране на решение с Република България, справяне с пандемията от КОВИД-19 и глобалната енергийна криза.

Заев изпрати послание до ЕС и особено, както каза, до приятелска България. В Северна Македония има увеличено и стабилно парламентарно мнозинство. Подготвени сме по европейски начин с диалог и взаимно уважение и разбирателство да превъзмогнем проблема и да запазим и надградим приятелството между двете държави и двата народа. Ние сме братски народи, каза Заев.

В послание до македонските граждани той посочи, че начало на преговори е необходимо веднага, защото страната е изпълнила всички условия.

Заев информира, че Алтернатива ще излъчи министър на здравеопазването, министър на информационното общество и иновациите и министър без портфейл, отговарящ за диаспората. Правителството ще въведе няколко министри без портфейл с цел по-добре да се справя с всички местни и глобални предизвикателства.

От страна на Алтернатива ще бъдат назначени и трима заместник-министри, от които един в министерството на образованието, един в министерството на културата, а третият ресор ще се уточни допълнително, макар да е разговаряно за заместник-министър на земеделието, каза Заев.

Алтернатива ще поеме отговорност и в ръководните органи на няколко институции, сред които оператора на електропреносната мрежа МЕПСО, здравноосигурителната компания ФЗОМ, Железници и Транспорт, Клиничен център - Тетово, Агенция за чуждестранни инвестиции.