Няколко души бяха убити, след като войници откриха огън по мирна демонстрация в нигерийския град Лагос снощи, съобщи Франс прес, като се позовава на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл".

"Няколко демонстранти бяха убити, опитваме се да разберем колко точно", заяви говорителят на организацията Иса Сануси.

Снимки от протестите вижте тук >>

Нигерийските власти наложиха временен полицейски час в щата Лагос, след почти двуседмични, придружени на моменти от насилие протести срещу полицейската жестокост. Губернаторът на щата каза, че "престъпници и злосторници се крият зад паравана на тези протести, за да всяват хаос" в региона.

Полицейският час започва ще се прилага за целия щат, включително във финансовата столица Лагос (най-големия град в страната), където живеят близо 14 милиона души. Само на доставчици на основни услуги и на службите за спешна помощ се разрешава да излизат по улиците.

Мярката беше въведена, след като полицейски участък беше опожарен в Лагос, при което загина поне един полицай, а няколко бяха ранени, каза говорител на органите на реда.

Протестите започнаха на 8 октомври в Нигерия с искане властите да разформироват обвинявано в злоупотреби полицейско подразделение, наречено Специален отряд за борба с грабежите.

Първите демонстрации избухнаха след появата на видеозапис, показващ как предполагаем служител на отряда стреля по млад мъж в Южна Нигерия, предизвиквайки възмущение в социалните медии.

Правителството обяви на 11 октомври, че ще разформирова отряда, но също така каза, че служителите от подразделението ще бъдат преместени в други полицейски структури, ако преминат психологически тестове.

Протестите продължиха в много градове в Нигерия, а демонстрантите призоваха за широки реформи и съдебни действия срещу полицейската жестокост.

Служителите от отряда отдавна са обвинявани в Нигерия в нарушения на човешките права, включително убийства, изтезания, произволни арести, незаконно задържане и изнудване.