Бойната авиация на международно признатото либийско правителство е нанесла днес удари срещу позиции на Либийската национална армия (ЛНА) на 80 километра южно от Триполи, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Ал Джазира".

Войските на фелдмаршал Халифа Хафтар, които осъществяват настъпление към Триполи, са били атакувани от авиацията в град Гарян, превзет от ЛНА без бой в четвъртък.

Използването на военновъздушните сили за защита на гражданското население беше разпоредено от министър-председателя Файез Сарадж, който заповяда да бъдат приведени в пълна бойна готовност намиращите се под негов контрол войски.

По-рано въоръжени групировки от град Мисрата пристигнаха на помощ на формированията на заседаващото в Триполи правителство на националното единство на Либия с премиер Файез Сарадж. Отрядите от Мисрата (намираща се на 200 км източно от столицата) се отправили към южните покрайнини на Триполи, за да подкрепят проправителствените войски при удържането на настъплението на Либийската национална армия с командир фелдмаршал Халифа Хафтар. Мисратците, изиграли немалка роля при свалянето на полковник Муамар Кадафи през 2011 г. и освобождаването в края на 2016 г. на град Сирт от бойците на терористичната групировка "Ислямска държава", представляват сами по себе си най-боеспособната и организирана сила, която може да се противопостави на подразделенията на Хафтар. Разполагат с тежко въоръжение, в това число танкове, артилерия и системи за залпов огън, както и бойна авиация. Съобщава се, че готовност да отрази щурм на Триполи е заявило и самото командване на разположената в Мисрата военновъздушна база.

Според "Ал Джазира" е имало сблъсъци между привърженици на властите в Триполи и армейски подразделения в района на магистралата, минаваща близо до международното летище на Триполи. Засега постъпва противоречива информация кой в момента контролира летището. Първо ЛНА заяви, че е завзела аерогарата, която от около пет години не работи, след като беше почти напълно разрушена при боеве през юли 2014 г. Буквално след няколко часа министерството на вътрешните работи на правителството в Триполи пусна комюнике, в което заяви, че контролът над стратегическия обект е възстановен. Почти веднага обаче говорителят на силите на Хафтар бригаден генерал Ахмед Мисмари опроверга това. "Армията все още държи летището", каза той.

Според телевизионния канал "218" вчера Сарадж в качеството си на върховен главнокомандващ на въоръжените сили е сформирал Обединен оперативен щаб и е назначил за негов ръководител началника на така наречения Западен военен окръг към правителството си генерал-майор Осама Джувейли. Освен него в структурата влизат командващите Централния и двата столични военни окръга, началникът на военното разузнаване и представител на президентската гвардия.