Британското финансово министерство отложи изсичането на монета от 50 пенса, посветена на Брекзита, на която трябваше да бъда изписана датата 31 октомври. Именно тогава се предвиждаше да стане факт разводът между Обединеното кралство и ЕС, но той бе отложен за трети път, предават АФП и БТА.

Кралският институт на британската монета спря производството на тази възпоменателна монета с датата 31 октомври и посланието "Мир, просперитет и приятелство с всички страни". Тези думи са взети от цитат от първата реч при встъпването му в длъжност на Томас Джеферсън, една от големите личности на американската независимост и трети президент на САЩ. 

Засега не е ясно какво е бъдещето на тази монета, която би имала историческа стойност.

"Ще вземем окончателно решение, когато настъпи моментът", заяви говорител на финансовото министерство пред британски журналисти.

Според в. "Гардиън" 1000 такива монети вече са изсечени. Цената на една от тях би могла да достигне 800 британски лири (930 евро) на пазара за колекционери. През март бе спряно производството на такава монета с дата на Брикзита 29 март в очакване хоризонтът да се проясни.

Излизането на Великобритания от ЕС бе отлагано оттогава за 12 април, а после за 31 октомври. То отново ще бъде обсъждано идната седмица за период, чиято продължителност е неизвестна. Въпреки обещанието си да има Брекзит каквото и да се случи в края на месеца, британският премиер Борис Джонсън бе принуден от закон да поиска отлагане заради избора на депутатите те пък да отложат решението си по споразумението, постигнато с много усилия при преговорите с Брюксел.