Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че заплашителните изявления и действия на Иран в последните седмици ескалират и предупреди Техеран, че всяка атака срещу американските интереси ще получи бърз и решителен отговор от Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Режимът в Техеран трябва да разбере, че всяка атака, извършена от него или негови пълномощници, които и да са те, срещу американски интереси и или граждани, ще получи бърз и решителен отговор от САЩ", каза Помпейо, който се вчера се върна от обиколка в чужбина по-рано от предвиденото, за да участва в срещи, посветени именно на Иран.

"Не се стремим към война, но Иран не бива да тълкува погрешно сдържаността ни до момента като липса на решителност", подчерта държавният секретар.

Американският самолетоносач "Ейбрахам Линкълн", който плава към Персийския залив на фона на засилващото се (засега) дипломатическо напрежение между САЩ и Иран, прекоси вчера Суецкия канал.

Дотук "опцията по подразбиране" на режима беше насилието, отбеляза Помпейо. Той се обърна към хората в Техеран, които виждат път към бъдеще на просперитет. Американският президент Доналд Тръмп очаква с нетърпение един ден да се срещне с лидерите на Иран, за да изготвят споразумение и, нещо много важно, да предприемат стъпки за осигуряване на Иран на бъдещето, което той заслужава, каза Помпейо, цитиран от ДПА.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обвини подписалите през 2015 г. ядреното споразумение европейски държави (Великобритания, Германия и Франция), че не изпълняват нито едно от задълженията си по него след изтеглянето на САЩ миналата година и възобновяването на американските санкции срещу Иран. Той обвини тези държави, че се подчиняват на диктата на САЩ.

На 8 май Техеран заяви, че частично се оттегля от ядреното споразумение от 2015 г. Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че страната му ще възобнови производството на високообогатен уран, ако страните по ядреното споразумение - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, както и ЕС, не защитят банковия и петролния му сектор от санкциите на САЩ. Той даде на тези страни срок от 60 дни за това.

Последва реакция от ЕС, който определи като ултиматум заявленията на Рохани. Германия призова Иран да изпълнява ядреното споразумение в неговата цялост.

Русия призова държавите, които остават страни по ядреното споразумение с Иран, да изпълнят задълженията си, за да спасят дългосрочната сделка, сключена през 2015 г. Министър Лавров определи споразумението, подписано от Русия, Китай, ЕС и Иран, като "много сложно и балансирано", но "силно отслабено" от оттеглянето на САЩ точно преди една година.

САЩ междувременно засилиха още повече икономическите санкции срещу Иран, добавяйки стоманата, желязото, медта и алуминия към секторите, на които бяха наложени наказателни мерки.