Европейските лидери, които се събраха на неформална среща в румънския град Сибиу, отхвърлиха днес това, което определиха като ултиматум на Техеран във връзка с ядрената му програма. Те подчертаха, че се надяват да спасят подписаното през 2015 г. международно споразумение и да избегнат опасността натискът на САЩ да доведе до ескалация на напрежението, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Страните от ЕС заявиха в общо комюнике, че продължават да държат на опазването и цялостното прилагане на ядреното споразумение. То е от съществено значение за неразпространението на ядрени оръжия, от което са заинтересовани всички. Въпреки, че отхвърлиха иранските заплахи, европейците потвърдиха, че са поели твърд ангажимент за "отменяне на санкциите в полза на иранския народ" и изразиха съжаление за решението на САЩ да наложат отново ограничения.

На 8 май Техеран заяви, че частично се оттегля от ядреното споразумение от 2015 г. Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че страната му ще възобнови производството на високообогатен уран, ако страните по ядреното споразумение - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, както и ЕС, не защитят банковия и петролния му сектор от санкциите на САЩ. Той даде на тези страни срок от 60 дни за това.

В същия ден Вашингтон засили още повече икономическите санкции срещу Иран, добавяйки стоманата, желязото, медта и алуминия към секторите, на които бяха наложени наказателни мерки.

ЕС е изцяло ангажиран с поддържането на ядреното споразумение, заяви върховният представител по външната политика Федерика Могерин преди срещата на върха на ЕС в Сибиу, цитирана от TACC. "Надявам се на нашият пълен ангажимент да запазим този важен документ", каза тя.

Могерини още веднъж подчерта, че сделката играе ключова роля за сигурността на ЕС и на целия свят. "Ще я спазваме, докато Иран я спазва и докато Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърждава това в своите доклади", добави тя.

"Трябва да работим, за да убедим едните и другите, както и Иран, да останат част от ядреното споразумение", подчерта френският президент Еманюел Макрон при пристигането си в Сибиу. Не трябва да се поддаваме на напрежението и да се стига до ескалация, а да бдим над колективната си сигурност, добави той.

Има опасност иранското досие да засенчи останалите дебати, които европейците ще водят в румънския град. Ръководителите на 27-те страни планираха да покажат единство на тази среща на върха, посветена на бъдещето на Европа след Брекзит. Очакваше се и да започнат обсъждания за ключовите постове в европейските институции. Те се събраха без британския премиер Тереза Мей и се договориха да избягват темата за Брекзит, като вместо това наблегнат на стратегическите планове за следващите пет години.