Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обяви днес интензивна програма за срещи с българските власти с цел постигане на решение на спора с България преди юнската среща на върха в Европейския съюз, предаде агенция МИА, на която се позова БТА.

Заев изрази оптимизъм, че на тази среща може да бъде дадена зелена светлина за първата междуправителствена конференция на Република Северна Македония с ЕС.

Премиерът каза пред журналисти в Кавадарци, че до 22 юни ще има редица срещи, като спомена среща на високо равнище в Анталия на 17 юни, а като възможност за разговори с български представители посочи и срещата на върха на НАТО на 14 юни в Брюксел.

Заев добави, че интензивните срещи и приближаването до решение може да бъдат от помощ за "това силно ДА" за първата междуправителствена конференция, което се очаква на 22 юни.

"Предстои ни важен период, вярвам, че можем да използваме максимално всички възможни срещи, за да постигнем евентуален успех", подчерта Заев.

По време на вчерашната среща на Заев и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул е обсъдена и позицията на Северна Македония в НАТО, предстоящата среща на върха на Алианса, на която, както северномакедонският премиер се изрази, ще бъдат изградени сериозни политики, свързани с Югоизточна Европа, където принадлежат и Турция и Северна Македония.

Заев подчерта, че вече е обявил, че през предстоящия период ще направи стратегически пътувания до Истанбул, Тирана, Париж, Виена, за да отговори на предизвикателството на интеграцията в ЕС. Той подчерта, че на срещата на върха в Анталия на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа на 17 юни ще присъства президентът Стево Пендаровски, както и президентите на България и други съседни държави.

"Ще можем да използваме това като възможност за продължаване на приятелството, европейската интеграция на Западните Балкани", каза той.

Най-малко десет нови турски инвестиции в зоната на Коридор 10 в Гевгелия, засилване на сътрудничеството между армиите на Северна Македония и Турция, дарение от 30 хиляди дози от китайската ваксина Sinovaс, които ще пристигнат след седем до десет дни - това са част от темите, обсъдени между Зоран Заев и Реджеп Тайип Ердоган, информира скопският телевизионен канал "ТВ 21".