Възражда ли се отново идеята за "Република Илирида" и федерализация на Република Северна Македония (РСМ) или това е предизборен трик? "Илирида" е названието на държавно-политически проект на албанците в РСМ и засяга западните райони в страната.

Въпросът излезе отново на дневен ред, след като в събота на дебати в Тетово под наслов "Република Илирида - фундаментално решение за функционирането на равноправието в Република Северна Македония" организаторите съобщиха, че се прави последна подготовка, за да се регистрират като политическа партия за участие в изборите. Необходимите за това подписи били почти събрани.

Посоченият като председател на движението Неджат Беджети заяви, че ако "Илирида" победи на изборите, ще внесе искане за федерализация на страната и ще формира парламент на Илирида със същите компетенции като Собранието.

"Трябва да се променят позицията и статутът на албанците в Македония, тъй като сме компактно разпределено население и с голяма демографска численост. Международните норми, Уставът на ООН и документите от Хелзинки ни дават право на автономно управление и да имаме Република Илирида като израз на волята на гражданите-албанци. За да постигнем регистрация като политическа партия и да участваме в изборите и изборната кампания, ще внесем искането за федерализация на държавата и ако спечелим гласовете на гражданите, автоматично ще формираме парламент на Илирида, който ще функционира като втора република в рамките на Македония", е цитиран да казва Беджети.

Инициаторите за създаването на новата партия смятат, че програмата и статутът й не противоречат на конституцията и ще може да бъдат регистрирани в съда. Това обаче е спорно, той като законът и конституцията не позволяват регистрация на партии, които предвиждат промени на държавното устройство, като например федерализация.

Професор Таня Каракамишева коментира в социалните мрежи, че "докато македонците си вадят очите" и се делят на всякакви основания, "Илирида" вампирясва и предприема неконституционни действия. Тя отправи упреци за това към министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски.

Световният македонски конгрес /СМК/ най-остро осъжда идеята на движението Илирида да създаде партия, която да поиска федерализация и да обяви автономна Република Илирида. Това е стара идея, която периодично се появява в бурни и чувствителни периоди за държавата Македония, отбелязва СМК.

Според бившия посланик Ристо Никовски тези инициативи изобщо не са свързани с изборите, а са стратегия, която от дълго време се прилага в Македония.

Самата федерализация до голяма степен е напреднала и е въпрос само на това да бъде направено официално, казва той.

"В много неща Македония вече функционира като федерация и може да очакваме, че идния период такива изяви ще зачестяват, а самият акт на официално обявяване може да бъде отлаган, тъй като това може да бъде контрапродуктивно. Затова инициаторите ще се придържат към досегашната практика това да се прилага, но да не се отива официално докрай", смята Никовски.

Идеята за формиране на Република Илирида не е нова. Това искане бе поставено няколко месеца след като Македония обяви независимост, на референдум на албанците през 1992 г., за "политическо-териториална автономия на албанците".

Референдумът, за който се твърдеше, че голямото мнозинство от албанците се обявили за автономия, бе обявен за незаконен от правителството.

Тогавашният лидер на Партията за демократичен напредък Невзат Халили бе един от основните инициатори за създаване на движението Илирида. Година и половина по-късно, към края на 1993 г., бяха открити сепаратистки планове и оръжие за създаване и защита на Илирида. Халили бе съден за сепаратизъм, слезе от политическата сцена, но не се отказа от идеята за създаване на Република Илирида като втори стълб в държавата. Той участва и в сегашните дебати, а през 2014 г. обяви пред паметника на Скендербег Декларация, в която обяви Република Илирида с искане към парламента за конфедерация на Македония.

Заев поиска ЕС да реагира на идеята за нови граници на Балканите

Феноменът на "нон-пейпърите" и сега този повторно иницииран проект "Илирида" са промоутъри на националистическа политика в региона, и не само в региона, когато Европа мълчи", каза премиерът на РСМ Зоран Заев в интервю за ТВ "Клан Македония".

"Това е сигнал и за България, и за Брюксел, че трябва да продължат процеса на интеграция на региона в ЕС по-интензивно. Северна Македония е пример за държава, която със своята концепция "Едно общество за всички" обедини всички различни етнически общности", каза Заев.

"Трябва допълнително да подсилим инициативата за регионално сътрудничество, но повтарям: Отговорът на проектите за "велики държави" и нови граници на Балканите трябва да бъде даден от ЕС чрез засилване на европейските интеграционни процеси за региона", каза Заев.

Премиерът добави, че националистически проекти като тези, които се популяризират в някои нон-пейпъри като този за "Илирида", не минават и няма да получат нито председател на местна общност, нито общински съветник или депутат.