Съвместното пътуване на делегации от България и Република Северна Македония до Рим и отдаването на почит пред светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между двете страни на най-високо ниво.

Това заяви пред журналисти в Скопие държавният глава Румен Радев след разговор с колегата си от Република Северна Македония Стево Пендаровски. Двамата проведоха кратка среща, преди водената от Пендаровски делегация да се присъедини към българската делегация начело с президента Радев, която ще бъде на визита във Ватикана и Италианската република. За пръв път двете делегации пътуваха заедно за Рим, където да отдадат почит пред делото на св. св. Кирил и Методий.

Президентът Румен Радев заяви, че съвместното пътуване е повод България и Република Северна Македония да заявят обща воля за развитие на нашите отношения на основата на сътрудничество, приятелство и добросъседство. Българският президент благодари за гостоприемството в Скопие, макар и посещението му там да е за кратко.

Трябва да възобновим доверието и като приятели да разговаряме по най-тежките въпроси, които ни пречат, и се надявам скоро те да ни сближат, заяви президентът Стево Пендарвоски пред медиите в съвместното изявление с държавния глава Румен Радев.

Снимка: БТА

Президентът на Република Северна Македония посочи, че на оперативно ниво разговорите между двете държави се водят от двете правителства и занапред ще е така. "Ние сме тук, за да можем да успокоим атмосферата и да говорим за този проблем, който стои между нас последната година на един по-различен език", допълни Пендаровски.

Снимка: БТА
Вижте още снимки от пътуването на президентите Румен Радев и Стево Пендаровски и водените от тях делегации от Скопие до Рим.

Снимка: Президентство

За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, тази година с държавния глава Румен Радев и българската делегация пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

Снимка: Президентство

Снимка: Президентство

Снимка: Президентство