Област близо до норвежката столица счупи 71-годишния температурен рекорд от последователни дни с температури над 25 градуса по Целзий, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Норвежкият метеорологичен институт съобщи, че предишният рекорд за област Бускеруп, на запад от Осло, е бил 62 поредни дни през 1947 г. Рекордът беше счупен в понеделник, а днес бе 65-ият пореден ден с температури над 25 градуса.

В скандинавските страни необичайно горещото време се задържа през последните няколко седмици и предизвика десетки горски пожари в Швеция, основно в централната, западната и северната й част. Пожарите затихнаха, но властите продължават да наблюдават ситуацията.

Последната част от "Мисията невъзможна" на екран в прочутата местност "Пълпит рок", недалеч от Ставангер, в югозападната част на Норвегия - 1 август, 2018

Снимка: AP/БТА

Метеорологичният институт добави, че първите нощни температури под нулата са били измерени в Куовдатмохки, в арктическата област Финмарк, близо до границата с Русия. Температурата там паднаха до минус 0,4 градуса.

Ще спаси ли Меркел Германия от сушата?

Германската Асоциация за опазване на околната среда и природата (BUND) призова канцлера Ангела Меркел да приключи по-рано лятната си отпуска, за да вземе мерки за справяне с продължаващата суша в страната, предаде ДПА.

Необходими са незабавни мерки от правителството, за да се избегне климатична криза, заяви организацията.

Сред тези мерки екозащитниците включват спиране на всички топлоцентрали, работещи на въглища, налагане на ограничения за скоростта по магистралите, увеличаване на цените на авиопътуванията и налагане на селскостопански практики, щадящи околната среда.

Сушата, която продължава да измъчва Германия, ще струва на фермерите най-малко 2 млрд. евро.

Пожар "изпепелява" португалска област

На другия полюс - в Португалия, след знойното време през последните дни температурите се връщат към нормата. За южния район Алгарве прогнозата е за 31 градуса по Целзий.

Там обаче аварийните служби се опитват вече седми ден да овладеят големите горски пожари, изпепелили хълмовете.

Португалският премиер предупреди съгражданите си, че може да е необходимо още доста време, за да се потуши големият пожар в туристическия район Алгарве, предаде Ройтерс.

В първия си коментар за пожара премиерът Антониу Коща заяви по телевизията вчера, че през изминалата много гореща седмица са били угасени повече от 500 огнища, но пожарът в Алгарве е извън контрол. Операцията по потушаването му ще продължи и през следващите дни и няма защо да се лъжем, че огънят ще може да бъде угасен през следващите часове, каза премиерът.

Португалската Гражданска защита е изпратила в района още 120 пожарникари, с което общият им брой става 1450, в гасенето участват 450 коли на пожарната, както и над десет летателна апарата, включително три самолета на "Канадеър", които загребват вода от морето край популярните сред туристите плажове.

Ще заживеем ли в "парников" свят?

Светът е изправен пред заплахата да навлезе в парников период, в който средните глобални температури ще се повишат с 4-5 градуса Целзий,се казва в доклад на учени от Швеция, Дания, Австралия и Германия.

Понастоящем глобалните температури са малко над 1 градус Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и се покачват с 0,17 градуса Целзий на десетилетие. Авторите на доклада отбелязват, че ако критичният праг бъде преминат, е вероятно да се отключат няколко повратни процеса, които да доведат до резки климатични промени.

Ако нашата планета се превърне в "парникова Земя", части от нея ще станат необитаеми, констатират експертите.

На снимката: Млада пожарникарка си слага шлема и се готви да се бори с огъня в португалската област Алгарве