Полицейските кучета в Цюрих патрулират с обувки, за да бъдат предпазени лапите им от нагорещения асфалт, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В очакване температурите да останат над 30 градуса Целзий през седмицата, дресьорите на кучетата се надяват да вдъхновят и собствениците на домашни питомци да последват примера.

Снимка: Twitter

Температурата на асфалта се нагрява до минимум 50 градуса в големи горещини. Ако настилката е толкова жежка, че човек не може да задържи ръка върху нея повече от 5 секунди, това означава, че температурата е висока и за кучешките лапи, обясняват от полицията в социалните медии.

Съветът е по-едрите кучета да носят обувки, а по-дребните да бъдат носени на ръце.

За полицейските кучета в Цюрих носенето на обувки не е необичайно. Освен в летните жеги, косматите служители биват обувани, за да се предпазят лапите им от счупени стъкла, или за да не драскат автомобилните седалки по време на акции за търсене на наркотици. 

Междувременно Германия регистрира най-горещия си ден за тази година, след като температурата в град Бернбург достигна 39,2 градуса.

Отчетена около 14,30 часа местно време, температурата е най-високата, откакто в централната провинция Саксония-Анхалт, където се намира градът, се води подобна статистика.

Европа е обхваната от топлинна вълна, която не дава признаци за скорошно оттегляне.

От Германската метеорологична служба отбелязват, че до края на деня могат да постъпят данни за нов температурен рекорд.

Най-високата температура в Германия - 40,3 градуса по Целзий, е измерена в Китцинген, Бавария, през 2015 г.