Повече от 1000 огнеборци, подкрепени от 19 единици въздушна техника, се бориха днес за пети пореден ден с голям горски пожар в Южна Португалия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че някои пожарникари са поставили под въпрос ефикасността на стратегията за потушаване на огъня.

Изпепелени надежди

Властите в Португалия се надяваха, че по-ниските температури през нощта ще позволят на екипите най-после да локализират пожара, който в понеделник беше овладян на 95 процента.

Силните поривисти ветрове обаче подпомогнаха разпростирането на огъня върху сухи и до голяма степен недостъпни гористи местности. Пожарът достигна на 500 м от противопожарната служба в Моншики, градче с 2000 души население, на около 250 км южно от столицата Лисабон, и властите евакуираха хората от много къщи.

Службите за спешна помощ казаха, че при горския пожар са пострадали 29 души. Неуточнен брой къщи по гористи хълмове, вероятно няколко десетки, са изгорели.

Витор Ваз Пинту, началник на местния клон на агенцията за гражданска защита, каза, че прогнозата за времето около Моншики е "неблагоприятна", с поривист вятър от север, известен като "нортада".

Миналата година в горски пожари, избухнали по време на голяма суша, загинаха 109 души.

Очаква се следващите дни температурите да спаднат до 35 градуса - нормални за Южна Португалия през август.

В Калифорния "пожарен рекорд"

Оказа се, че горският пожар в Мендосино, Северна Калифорния, разгарян от сухата растителност и топлото и ветровито време, вчера стана най-големият в историята на щата, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Пожарът, образувал се от две слели се огнища, е унищожил вече 114 800 хектара и продължава да се разраства, съобщиха местните власти. Пламъците, бушуващи северно от Сан Франциско, унищожиха 75 къщи и принудиха хиляди жители да се евакуират. Близо 3900 огнеборци, включително екипи от Аризона, Вашингтон и Аляска се опитват да овладеят пожара.

Десетки дни непрестанна жега в Европа

Иберийският полуостров преживя рекордни горещини през последните почивни дни, а надхвърлилите 45 градуса температури пресушиха обширни райони.

Испанските служби за спешна помощ днес се бориха с горски пожар край средиземноморския град Валенсия, като използваха двадесетина летателни апарати, предаде ТАСС. Спасители са евакуирали поне 2500 души. Огънят е пламнал снощи в района на община Лученте и е обхванал 1000 хектара.

През почивните дни в цяла Испания беше много горещо, температурите надхвърлиха 40 градуса и в много провинции беше обявен най-високият, червен код за опасно време.

Високите температури се придвижиха на север към Франция, където опасните зони обхващат 80 процента от страната. Най-горещото време се очаква в Централна и Североизточна Франция, с температури, които може да достигнат 40 градуса.

В Белгия на 5 август беше отчетен 51-ият "летен ден", в който максималната температура е била 25 градуса или повече. Рекордът е от 1947 г., когато в страната има 66 "летни дни".

Горещините в Швейцария размекнаха асфалта по пътищата. В неделя в югозападния град Сион беше отбелязана рекордната за тази година температура от 36,2 градуса. Очаква се през тази седмица температурите да достигнат още по-високи стойности.

Горещо е и в северните страни. Във Финландия супермаркетът "Кей супермаркет" в столицата Хелзинки разреши на клиентите си да пренощуват в климатизираните му помещения през уикенда.

В Германия вчера имаше учебни занятия само сутринта, а следобед учениците бяха освободени в поне три училища в Трир, в западната провинция Райнланд-Пфалц, където температурите достигнаха 34 градуса. В случай на прегряване на класните стаи другият вариант бе за екскурзия в гората. На 6 август бе първият учебен ден за един милион ученици в три германски провинции.

Във Великобритания температурите в понеделник достигнаха на места 33 градуса.

Според европейската организация на преработвателните индустрии на плодове и зеленчуци "Профел", чиято централа е в Брюксел, сегашното положение е "най-сериозното за производителите и преработвателите на зеленчуци за последните 40 години". Заради сухото и горещо време през юли на по-голямата част от континента добивът на зеленчуковите реколти рязко е спаднал.

От жега към гръмотевични бури

Метеорологичната служба днес обяви оранжев код за 11 крайбрежни региони в южните и югозападните части на страната, където най-високата температура, достигната в Бордо, беше 37 градуса.

Същевременно, на североизток, в централната част и в Парижкия басейн температурите днес ще са между 35 и 39 градуса, на места дори 40.

Краят на горещата вълна във Франция обаче наближава, последният пик ще е днес в няколко региона, преди понижение на температурите, в резултат от гръмотевични бури, предаде Франс прес.

В десет департамента е обявено предупреждение за бури. Този следобед там се очакват поройни дъждове, силен вятър и градушки, затова на хората е препоръчано да останат по домовете си.

Френският министър на екологичния и солидарен преход Никола Юло призова шофьорите да се съобразяват с ограниченията, въведени заради горещината. "Изправени сме пред нова ситуация. Трябва да се приспособим към климатичните промени и да продължим да се борим с причините за тях, за да избегнем засилване на явлението", каза той пред радио "Юроп 1".

За втори пореден ден Париж, Лион и Страсбург забраниха колите, които замърсяват най-много въздуха, заради свързаното с горещината замърсяване с озон. Ограниченията за скоростта също са увеличени по някои пътища и магистрали в цяла Франция.

Вървим ли към парников период?

Светът е изправен пред заплахата да навлезе в парников период, в който средните глобални температури ще се повишат с 4-5 градуса Целзий, дори и да бъдат изпълнени поставените цели за ограничаване на емисиите на парникови газове, съобщават Ройтерс и ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Докладът, изготвен от учени от Швеция, Дания, Австралия и Германия, идва във време, в което северното полукълбо е обхванато от големи горещини с температури, достигащи на места над 40 градуса Целзий.

През 2015 г. около 200 страни се споразумяха да ограничат покачването на глобалните температури до под "пределния лимит" от 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха - праг, считан за повратна точка за климата.

Авторите на доклада отбелязват, че ако критичният праг бъде преминат, е вероятно да се отключат няколко повратни процеса, които да доведат до резки климатични промени. Сред въпросните процеси са топене на т.нар. вечна замръзналост, загуба на метанови хидрати от океанското дъно, неустойчивост на сухоземните и океански въглеродни резервоари, загуба на арктически воден лед през лятото, намаляване на антарктическия воден лед и полярните ледени покривки.

За финал да отбележим думите на еврокомисаря по хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис, че десетките горски пожари в Швеция са повлияни от климатичните промени.