Американецът Ръсел Бентли, който се е сражавал на страната на проруските сепаратисти в Източна Украйна между 2014 и 2017 г., е бил убит в Донецк, съобщиха руски медии, цитирани от Франс прес. 

"Ръсел Бентли, с позивна "Тексас", истински американец, истински тексасец, загина в Донецк", написа в Телеграм шефката на прокремълския телевизионен канал РТ Маргарита Симонян, пише БТА.

Според руските медии американецът е изчезнал на 8 април. 

За това, че Ръсел Бентли е мъртъв, съобщава първа съпругата му Людмила от Донецк, с която се среща преди 10 години, когато за първи път отива в Донбас. Двамата сключват и църковен брак, а тексасецът приема православието. Людмила е учителка по английски език. Двамата имат син.

Американецът се присъединява най-напред към местното опълчение, в състава на батальона "Восток". По-късно получава руско гражданство и паспорт.

През последните години Бентли не се е сражавал, а е бил военен кореспондент за САЩ, предавал репортажи от фронта за американската публика и се е занимавал с доброволчество заедно със съпругата си, осигурявали хуманитарна помощ главно за децата на Донбас. Последно е бил кореспондент на Sputnik.

В деня на изчезването му двамата съпрузи са били в административния център на Петровски район по работа, когато започва обстрел. Мъжът хуква да помага на ранени, които да се нуждаят от помощ, и след това изчезва. Няма следа нито от него, нито от неговата кола.

Започнало е разследване, съобщават местни Телеграм-канали в Донецк. 64-годишният мъж все още не е открит.

Според жена му Бентли е бил задържан от военни от Пета танкова бригада около 16:20 и 17:00 часа в района на местната автобаза. 

Главният редактор на "Руски час" Александър Коробко, където е работел американецът, цитира свидетели, които казват, че Бентли е бил отведен от мъже в камуфлажни униформи. Подозрението е, че е отвлечен от военни, които са го объркали с шпионин.

"Людмила съобщи, че нейният съпруг Ръсел Бентли "Тексас" е убит. Много се надявам никой да не може да помогне на тези изроди, които са извършили това", е заявил председателят на Обществената палата на ДНР Александър Кофман, цитиран от Телеграм канала Astra. Според Кофман убийството му ще повлече след себе си "колосални репутационни щети".

Батальонът "Восток", за когото американецът се е сражавал, потвърди в същото комуникационно приложение, че Бентли е бил убит, без да уточни при какви обстоятелства.

"Ръсел Бентли беше убит. Може би този термин не отговаря напълно на мотивите, от които са се ръководили тези, които са убили Ръсел, но трябва да се съгласим, че подобни действия и тези, които ги прикриват, правят злото тривиално", пише в изявлението на батальона, цитирано от БТА.

Беларуската опозиционна медия "Некста" също твърди, че американецът е отвлечен, измъчван и убит от своите, които решили, че снима военни части и техника, за да шпионира за врага.

Ръсел Бентли е роден в Тексас и е работил като лесовъд, преди да се премести в Донецк и да се присъедини към местните в борбата на Донбас срещу Киев, започнала през 2014 г.