Камарата на представителите в САЩ ще се произнесе днес по блокирания от месеци пакет американска военна помощ за Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95 милиарда долара, след като вчера го придвижи за гласуване, предава агенция ДПА, цитирана от БТА. Много от републиканците в контролираната от тяхната партия долна камара на Конгреса на САЩ са против подпомагането на Киев. Съединените щати ще изпратят незабавно оръжия на Украйна, ако пакетът бъде одобрен, обяви междувременно Белият дом.

Вчера парламентарните председатели на прибалтийските държави Естония, Латвия и Литва днес призоваха Конгреса на САЩ да одобри забавен пакет с помощи за Украйна, предаде ДПА.

"Европа предприема исторически стъпки за укрепване на отбранителните си способности, но това неизбежно отнема време - време, което Украйна няма", се казва в съвместно писмо до говорителя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън. "Затова американската помощ е незаменима в този критичен момент преди Европа да е придобила способността да се защитава сама и да направим повече, за да подкрепим Украйна", пише още в обръщението. 

В съвместното писмо, председателят на естонския парламент, Лаури Хусар и колегите му Дайга Миериня от Латвия и Виктория Чмилите-Нилсен от Литва изразиха надежда, че спешно необходимата помощ ще бъде одобрена, и подчертаха, че "подкрепянето на Украйна е инвестиция в нашето съвместно сигурно бъдеще".

Представители на външните министерства на трите балтийски държави възнамеряват да настояват за приемането на пакета за подпомагане Украйна на планирани срещи с членове на американския Конгрес, съобщи естонският парламент.

Украинският президент Володимир Зеленски продължава да иска настоятелно помощ за укрепване на противовъздушната отбрана на страната си.

"Ние в Украйна оценяваме усилията на всеки лидер, на всяка държава, която наистина е активна, спазва обещанията си и се опитва да подобри способностите на нашата противовъздушна отбрана", каза снощи Зеленски в редовното си вечерно видеообръщение, което този път беше необичайно кратко. Той изрази сдържано задоволство, след като министрите на отбраната на държавите от НАТО решиха вчера да бъде подпомогнато засилването на украинската противоракетна отбрана. Очаква се отделни страни от алианса да дадат конкретни обещания през следващите дни, отбелязва АФП.

Зеленски каза, че Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана и изтребители, за да се защити, "и нашите партньори могат да помогнат". "Решенията са необходими, решенията са възможни", подчерта украинският президент след поредните смъртоносни руски въздушни удари в страната му вчера.