Това заяви днес говорител на германския канцлер Ангела Меркел по повод вчерашните избори в самообявилите се републики около украинските градове Донецк и Луганск, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Съвсем непонятно е, че има официални руски гласове, които уважават и даже признават тези така наречени избори", каза говорителят Щефен Зайберт на редовна правителствена пресконференция. По думите му състоянието на нещата в Източна Украйна в момента изключват каквото и да било вдигане на икономическите санкции срещу Русия, а ако нещата се влошат, може да бъдат наложени още санкции.

По-рано германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Русия да зачита, както е обещала, "единството на Украйна".

"Ще мерим Русия и нейния президент Путин с аршина на техните изявления, според които единството на Украйна няма да се поставя отново под въпрос" - това бе първата реакция на Щайнмайер, разпространена чрез Туитър, предаде АФП, цитирана от БТА.

Москва призна изборите

Руското МВнР обяви, че Москва "уважава волеизлиянието на жителите на югоизтока" на Украйна и че избраните представители са получили "мандат за решаване на практическите задачи по възстановяването на нормалния живот в района".

Москва констатира, че сега трябва да бъдат предприети "активни стъпки за създаването на устойчив диалог между централните украински власти и представителите на Донбас в руслото на постигнатите в Минск договорености".

"Русия е готова максимално да съдейства за установяването на устойчив диалог между Киев и представителите на Донбас", заяви руският заместник-външен министър Григорий Карасин, цитиран от Интерфакс.

България не признава изборите в Източна Украйна

МВнР на България изразява дълбока загриженост във връзка с проведените избори в Донецка Народна Република и Луганска Народна Република , заявява външният министър Даниел Митов в съобщение за медиите.

Според Митов, тези т.нар. избори са в противоречие с действащото украинско законодателство и с Протокола от Минск и не допринасят за намирането на трайно политическо решение на кризата в Украйна.

"Призоваваме страните, подписали Минските договорености, към тяхното стриктно спазване и прилагане, при зачитане на териториалната цялост, суверенитета, независимостта и единството на Украйна", пише в съобщението.

ТАСС обаче цитира изявление на българката Магдалена Ташева - наблюдател на изборите в ДНР, че нейната партия "Атака" ще предложи на парламента и правителството в София да признаят изборите в републиката.

"Това че западните държави не признават тези избори не означава, че държавата няма право на съществуване", каза Ташева.

Тя отбеляза, че не знае какъв ще бъде резултатът от предложението, защото сред българските политици имало различни мнения по въпроса.

Реакциите на Италия и Латвия

Новият външен министър на Италия Паоло Джентилони заяви в Рим, че неговата страна не признава изборите в т.нар. Донецка и Луганска народни републики, предаде ТАСС. По думите му споразуменията от Минск, подписани през септември, остават "единственото условие за гарантирането на стабилността в Украйна и целия регион".

В разпространено в Рига изявление на латвийското външно министерство се казва, че Латвия "рязко осъжда и не признава" сепаратистките избори. Трябва да се спазват условията на минското примирие и да се положат "максимални усилия" за постигането на дългосрочно политическо споразумение при "спазване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", са посочва в изявлението.

Карл Билд: Ако Русия признае изборите, това ще е шамар за ЕС

Външният министър на Швеция Карл Билд написа в профила си в Туитър, че ако Русия признае фалшивите избори в Донбас, това би било шамар за ЕС и за всички, които вярваха в минското споразумение, съобщи Униан, цитирана от "Фокус".

Той определи като противоречиво заявлението на МВнР на Русия, в което изразява уважение към избора на жителите на Източна Украйна.

„Това е грубо нарушение на споразумението в Минск”, подчерта Билд.