Това каза Дмитрий Песков, говорител на руския президент в интервю за "РБК дейли", цитирано от БТА. Обяснявайки защо Путин не е бил в Крим за честванията на годишнината, той казва:

"Вие знаете, че той ходи там достатъчно редовно... Както и за всички нас, това за него в емоционално отношение е извънредно важен ден, още повече, че до голяма степен крайното решение преди три години трябваше да вземе именно той. Именно той пое отговорността, прояви онази политическа и геополитическа смелост. Именно той сигурно по-добре от другите осъзнаваше всички последици, които неминуемо ще последват в резултат на това решение."

"Остана ли Путин доволен от всичко? - продължава Песков - Разбира се, че не. И затова той държеше всичко под личния си абсолютно ръчен контрол."

На въпрос съжалява ли президентът за някои действия, Песков отговаря отрицателно:

"Ако вие имате предвид същността на онова, което се случи, аз съм уверен, че той отново и отново би постъпил именно по този начин, както постъпи и взе тези решения, и както пое тази отговорност. "Ако говорите за нюансите, можеше ли някои интеграционни процеси да протекат по-ефективно (...), аз съм уверен, че сигурно можеше нещо да бъде направено по-добре, и съм уверен, че и Путин си дава сметка за това."

Говорителят на президента признава, че събитията, последвали присъединяването на Крим към Русия, са донесли много трудности за икономиката, но "цената за този исторически поврат е напълно по силите, защото става дума за спасението и обединението на народа със своята страна".

Всички руски всекидневници отразяват третата годишнина от обявеното от Москва присъединяване на Крим към Русия и на състоялите се по този повод чествания, отбелязва БТА.

Отделно ТАСС съобщи, че в Крим са започнали големи военни учения с участието на 2500 десантчици, съединения от Черноморския флот и въздушно-космическите сили.